We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Occupational Activity Center INCE Mengeš / Jereb in Budja arhitekti

Occupational Activity Center INCE Mengeš / Jereb in Budja arhitekti

© Blaž Budja© Blaž Budja© Blaž Budja© Blaž Budja+ 25

  • Acoustics:Saša Galonja
  • Construction Supervision:Peter Guzelj, Biro Veritas
  • Contractor:Razvojni zavod
  • Client:Ministry of Labour, Family and Social Affairs
  • Cost:3.000.000€
  • Architect In Charge:Rok Jereb, Blaž Budja
  • Project Team:Rok Jereb, Blaž Budja, Sara Zorzut, Grega Smrekar, Nina Majoranc, Tadeja Božičnik
  • Landscape Architecture:Dušan Stupar
  • City:Mengeš
  • Country:Slovenia
More SpecsLess Specs
© Blaž Budja
© Blaž Budja

The building of the Occupational Activity Center INCE Mengeš raises the question of placing modern-day architecture in the historical scenery of rural environment.

First Floor Plan
First Floor Plan

The house located by the stream, on a distinctly elongated territory, is designed to follow village center typology and the organizational characteristics of old farm houses which are known for their separation of a public courtyard by the road and a backyard – a private garden by the stream, while focusing on the center’s specific program of institutional care and occupational therapy.

© Blaž Budja
© Blaž Budja

The use of typical and traditional Slovene building elements, such as a “gank” (a special kind of balcony), wooden components and specific roof shape, makes the building seem a bit smaller and brings it closer to the scale of nearby houses.

© Blaž Budja
© Blaž Budja

Its dynamic two-pitched roof keeps the form within the village typology, while making the program function as a complete whole.

© Blaž Budja
© Blaž Budja

Under a continuous roof, the two diverse programs come together in the common room, i.e. a lounge connecting occupants and staff.

Site Plan
Site Plan

The surrounding landscape is designed in softened forms and geometrical shapes which, avoiding the existing vegetation and interlacing with the edge of the site, create a subtle seam between the building and the natural scenery by the stream.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Mengeš, Slovenia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Occupational Activity Center INCE Mengeš / Jereb in Budja arhitekti" 27 Nov 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/451919/occupational-activity-center-ince-menges-jereb-in-budja-arhitekti> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.