the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. Dosis
  6. Casa V / Dosis

Casa V / Dosis

  • 01:00 - 27 November, 2013
Casa V / Dosis
Casa V / Dosis, © Alberto Bandín
© Alberto Bandín

© Alberto Bandín © Alberto Bandín © Alberto Bandín © Alberto Bandín + 24

  • Architects

  • Location

    Oleiros, Spain
  • Architect in Charge

    Ignacio Peydro, Isabel Collado
  • Design Team

    Pilar González Ariza. Fernando Alonso Tuero. Borja Comendeiro. Valentina Micucci. Federica Fiacchini. Rubén Guerrero. Adrián Jabonero. Jonathan Renier.
  • Area

    450.0 sqm
  • Photographs

  • Structue

    Jorge Conde
  • Mechanical Engineer

    Rafael Úrculo, Carlos Úrculo
  • Quantity Surveyor

    Raúl Pichel
  • More Specs Less Specs
© Alberto Bandín
© Alberto Bandín

Text description provided by the architects. Casa V consists on the rehabilitation, adaptation and expansion of an existing house, designed and built in the early 1960’s. The family that inhabits the house has been spending the holidays in it for almost fifty years. In that time, even though the number of family members has increased, the house had remained the same, being unable to fulfill current and future needs.

© Alberto Bandín
© Alberto Bandín

The intention of the project is to make a place where three generations of one same family can enjoy their holiday simultaneously. For that purpose, a new house is made for the two younger generations, which consists on a side wing that articulates itself with the old building on the northeast. The rooftop of this new house serves as a private garden for the pre-existing house as a landscape response to the existing topography.

© Alberto Bandín
© Alberto Bandín

The original house accommodates now the spaces for family and social interaction, as well as the rooms of the first generation. Each family member has its own independence while remaining a part of a single set. A multilayered wall defined by a single construction detail, which serves both as structure and as thermal and environmental overcoat, meanders in order to embrace the multiplicity of events that occur in the house. Spaces are defined by the unfolding of matter in space-time, which topologically adapts itself to what happens inside. The new house is formalized by the continuous flow of a completely neutral wrap – no edges, no color, no texture - and, within this wrapping, life, action, is the protagonist.

© Alberto Bandín
© Alberto Bandín

ENVIRONMENTAL STRATEGIES

Adopting an exergy matching strategy (exergy = useful energy) between energy requirements for use and specific architectural solution, minimizing maintenance costs and optimizing exergy performance of the building.

© Alberto Bandín
© Alberto Bandín

Thermal insulation is situated on the outside of the external shell, together with an element that provides thermal inertia mass inside. In the case of the intensive gardening intensive system, that not only integrates the building in the existing ecosystems, but gives the building a large additional insulation, both thermal and acoustic, to the additional thermal inertia provided by the slab concrete.

© Alberto Bandín
© Alberto Bandín

The building incorporates a natural heating system inside the window Coruña, but reinterpreting the vernacular glass colonnade, varying the opening position, and thus receiving a greater number of hours of solar incidence, which allows natural warming by greenhouse effect that in this geographical location is an optimal energy sustainability inherent architecture Coruña. The house also has a solar heating system vacuum tube, which considerably reduces the use of conventional fuel.

Floor Plan
Floor Plan

View the complete gallery

Cite: "Casa V / Dosis" 27 Nov 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/451894/casa-v-dosis/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Alberto Bandín

V住宅 / Dosis