the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. OCO_STUDIO
  6. 2008
  7. Vivienda Estaca de Bares / OCO_STUDIO

Vivienda Estaca de Bares / OCO_STUDIO

  • 01:00 - 26 November, 2013
Vivienda Estaca de Bares / OCO_STUDIO
Vivienda Estaca de Bares / OCO_STUDIO, © Héctor Santos-Díez
© Héctor Santos-Díez

© Héctor Santos-Díez © Héctor Santos-Díez © Héctor Santos-Díez © Héctor Santos-Díez + 26

  • Architects

  • Location

    O Porto de Bares, Spain
  • Architect in Charge

    Marcos Álvarez Montes
  • Design Team

    Moriyón Romero
  • Tecnic Architect

    Luis Torrente
  • Area

    216.0 sqm
  • Project Year

    2008
  • Photographs

© Héctor Santos-Díez
© Héctor Santos-Díez

Text description provided by the architects. It is a home between medians, two plants, in which the section is considered the key to the configuration of space, although it was in the original state. Remains almost entirely the spatial structure of the existing building, but create double-height spaces, clearances are corrected, it makes a clean work spaces and creates a natural light axis crosses the main body housing from east to west, from the doors and through the stairs. Which has no risers to encourage this visual axis.

© Héctor Santos-Díez
© Héctor Santos-Díez

In this part of the house is located the public program, access, toilet, kitchen, living and master bedroom, located on the mezzanine and open to be.

Also, to encourage the entry of natural light in this area between medians, the deeper area, open skylights in the roof, -glass placed as if they were slabs of slate- on double-height spaces that have opened in the various plants. For light to reach the ground floor, part of the floor of the first floor in the living room with laminated glass is made transparent.

© Héctor Santos-Díez
© Héctor Santos-Díez

Seen from the outside, the house belies the wealth of indoor.

Independent and with its own staircase, the kids area in the southern body, has a bedroom, a bathroom and a play area with use also sleeping.

© Héctor Santos-Díez
© Héctor Santos-Díez

Here, a steel tube, from the foundation to the roof, supporting the ladder and help define the spaces. Under the staircase is located a storeroom with opaque glass between tubes, inside fluorescent tubes illuminate indirectly the ground floor of this area.

© Héctor Santos-Díez
© Héctor Santos-Díez

The model, in terms of internal structure, housing was the original building. Lack of runners, stays succeeding each other and the figure of the stairs always present in the house.

© Héctor Santos-Díez
© Héctor Santos-Díez

This model will allow, with minor changes of furniture, the housing is capable of generating several programmatic solutions.

View the complete gallery

About this office
OCO_STUDIO
Office
Cite: "Vivienda Estaca de Bares / OCO_STUDIO" 26 Nov 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/451695/vivienda-estaca-de-bares-oco_studio/> ISSN 0719-8884