the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Mexico
  5. Taller/A arquitectos
  6. 2011
  7. Casa del Bosque / Taller|A arquitectos

Casa del Bosque / Taller|A arquitectos

  • 01:00 - 26 November, 2013
Casa del Bosque / Taller|A arquitectos
Casa del Bosque / Taller|A arquitectos, © Luis Gordoa
© Luis Gordoa

© Luis Gordoa © Luis Gordoa © Luis Gordoa © Luis Gordoa + 23

  • Architects

    Taller|A arquitectos
  • Location

    Tepoztlán, Mexico
  • Architect in Charge

    Dante Di Lorenzo
  • Area

    400.0 sqm
  • Project Year

    2011
  • Photographs

© Luis Gordoa
© Luis Gordoa

Text description provided by the architects. The land where this residence is part of a densely wooded, is an isolated and subject to strong natural and environmental constraints, this resulted in a project that respects the existing trees and the construction implant had minimal impact on the environment.

© Luis Gordoa
© Luis Gordoa

Materials were chosen not look out to the forest in search of a quiet image and without fanfare, the walls were built with rammed earth (rammed earth) and the use of wood gives the house a delicate harmony with the natural environment helped found and air conditioning needs.

© Luis Gordoa
© Luis Gordoa

The floor of the house develops linearly, on one level, with large glass sliding doors widely linking interior and exterior, incorporating trees near it, the surface was free of vegetation to determine the housing location and shape. Was implanted parallel to the ground trying to use as we said free surface of trees, marking the biggest limitation, it was also decided to raise the house to prevent moisture and give a greater impression of lightness to counterpoint with rammed earth walls, the Seeking Balance was the major premise.

© Luis Gordoa
© Luis Gordoa

The project is a simple geometry, stripped of everything superfluous element (compacted earth, wood, glass) the purity of the structure is not only visually speaking formally, also serves to reconcile the project with the environment and the proper use of the house: privacy, views and air conditioning.

© Luis Gordoa
© Luis Gordoa

Home systems were designed to minimize power consumption, the rainwater is stored and processed for human consumption and heated by solar panels, the black and gray water are also treated before returning to the floor and electricity be obtained from photovoltaic cells and LED lights are completing a low-power system and energy saving.

Plan
Plan
Cite: "Casa del Bosque / Taller|A arquitectos" 26 Nov 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/451629/casa-del-bosque-dante-di-lorenzo/> ISSN 0719-8884