the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Tiago do Vale Arquitectos
  6. 2013
  7. Three Cusps Chalet / Tiago do Vale Arquitectos

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Three Cusps Chalet / Tiago do Vale Arquitectos

  • 01:00 - 26 November, 2013
Three Cusps Chalet / Tiago do Vale Arquitectos
© João Morgado
© João Morgado

© João Morgado © João Morgado © João Morgado © João Morgado + 45

  • Constructor

    Constantino & Costa
  • Total Area

    60m2
  • Built Area

    165m2

Text description provided by the architects. HISTORICAL CONTEXT

In the second half of the 19th century Portugal saw the return of a large number of emigrants from Brazil. While returning to their northern roots, specially in the Douro and Minho regions, they brought with them sizable fortunes made in trade and industry, born of the economic boom and cultural melting pot of the 19th century Brazil. With them came a culture and cosmopolitanism that was quite unheard of in the Portugal of the eighteen-hundreds.

© João Morgado
© João Morgado

That combination of Brazilian capital and taste sprinkled the cities of northern Portugal with examples of rich, quality architecture, that was singular in its urban context and frequently informed by the best that was being done in both Europe and Brazil.

BUILT CONTEXT

The "Three Cusps Chalet" is a clear example of the Brazilian influence over Portuguese architecture during the 19th century, though it's also a singular case in this particular context.

© João Morgado
© João Morgado

Right as the Dom Frei Caetano Brandão Street was opened, a small palace was being built in the corner with the Cathedral's square and thanks to large amounts of Brazilian money. It boasted high-ceilings, rich frescos, complex stonework, stucco reliefs and exotic timber carpentry. In deference to such noble spaces, the kitchen, laundry, larders and personnel quarters, which were usually hidden away in basements and attics, were now placed within one contiguous building, of spartan, common construction.

Built according to the devised model of an alpine chalet, so popular in 19th century Brazil (with narrow proportions, tall windows, pitched roofs and decorated eaves), the "Three Cusps Chalet" was that one building.

Three Cusps Chalet / Tiago do Vale Arquitectos, © João Morgado
© João Morgado

Due to the confluence of such particular circumstances it's quite likely the only example of a common, spartan, 19th century building of Brazilian ancestry in Portugal.

Siting at the heart of both the Roman and medieval walls of Braga, a stone's throw away from Braga's Cathedral (one of the most historically significant of the Iberian Peninsula) this is a particularly sunny building with two fronts, one facing the street at West and another one, facing a delightful, qualified block interior plaza at East, enjoying natural light all day long.

© João Morgado
© João Morgado

At the time of our survey, its plan is organized by the staircase (brightened by a skylight), placed at the center of the house and defining two spaces of equal size, East and West,  on each of the floors.

The nature of each floor changes from public to private as we climb from the store at the street level to a living room (West) and kitchen (East) at the first floor,  with the sleeping quarters on top.

West Elevation
West Elevation

Materials-wise, all of the stonework and the peripheral supportive walls are built with local yellow granite, while the floors and roof are executed with wooden beams with hardwood flooring.

ARCHITECTURAL PROJECT

Confronted by both its degrading state and degree of adulteration, and by the interest of its story and typology, the design team took as their mission the recovery the building's identity, which had been lost in 120 years of small unqualified interventions. The intention was to clarify the building's spaces and functions while simultaneously making it fit for today's way of living.

© João Morgado
© João Morgado

The program asked for the cohabitation of a work studio and a home program. Given the reduced area of the building, the original strategy of hierarchizing spaces by floor was followed. The degree of privacy grows as one climbs the staircase. The stairs also get narrower with each flight of steps, informing the changing nature of the spaces it connects.

A willingness to ensure the utmost transparency throughout the building, allowing light to cross it from front to front and from top to bottom, defined all of the organizational and partitioning strategies resulting in a solution related to a vertical loft.

© João Morgado
© João Morgado

The design team took advantage of a 1,5 m height difference between the street and the block's interior plaza to place the working area on the ground level, turing it westward and relating it to the street. Meanwhile, the domestic program relates with the interior plaza and the morning light via a platform that solves the transition between kitchen and exterior. This allows for both spaces to immediately assert quite different personalities and light, even though they are separated by just two flights of stairs.

The staircase geometry, previously closed in 3 of its sides, efficiently filters the visual relations between both programs while still allowing for natural light to seep down from the upper levels and illuminate the working studio.

© João Morgado
© João Morgado

The second floor was kept for the social program of the house. Refusing the natural tendency for compartmentalizing, the staircase was allowed to define the perimeters of the kitchen and living room, creating an open floor with natural light all day long. Light enters from the kitchen in the morning, from the staircase's skylight and from the living room in the afternoon.

Climbing the last and narrow flights of stairs we reach the sleeping quarters where the protagonist is the roof, whose structure was kept apparent, though painted white. On the other side of the staircase, which is the organizing element on every floor, there's a clothing room, backed by a bathroom.

© João Morgado
© João Morgado

If the visual theme of the house is the white color, methodically repeated on walls, ceilings, carpentry and marble, the clothing room is the surprise at the top of the path towards the private areas of the house. Both the floor and roof structure appear in their natural colors surrounded by closet doors constructed in the same material. It reads as a small wooden box, a counterpoint to the home's white box and being itself counterpointed by the marble box of the bathroom.

MATERIALS

Fitting with the strategy of maximizing light and the explicitness of the spaces, the material and finish choices used in this project were intentionally limited. White color was used for the walls, ceilings and carpentry due to its spacial qualities and lightness. Wood in its natural color is used for the hardwood floors and clothing room due to its warmth and comfort. Portuguese white Estremoz marble, which covers the ground floor, countertops and on the bathrooms and laundry walls and floors, was chosen for its texture, reflectivity and color..

© João Morgado
© João Morgado

All of the original wood window frames of the main façade were recovered, the roof was remade with the original Marseille tiles over a pine structure and the decorated eave restored to its original glory.

The hardwood floors were remade with southern yellow pine over the original structure and all the surfaces that required waterproofing covered with Portuguese Estremoz marble.

Ground floor window frames were remade in iron, as per the original, but redesigned in order to maximize natural illumination (as on the east façade).

Access Floor
Access Floor

QUOTATIONS

"Even as we visited it for the first time it became quite apparent what this building was desperately asking for. On one hand, it had to be free from all the gratuitous add-ons that suffocated it and compromised the clarity and logic of its original spaces. And on the other hand (even if it is, in many ways, a symptom of the same malady) to allow light to permeate its spaces. Darkness ended up as the ultimate consequence of the systematic compartmentalization that the building was subjected to. We needed to maximize both transparency and light to allow it to breathe."

Tiago do Vale

"The building's original typology, typical of the eight-hundreds -and considering that the building was already designed with flexibility of use in mind- is, in itself, quite permissive and open, fit to answer almost any kind or architectural program.

© João Morgado
© João Morgado

Being so we never thought of another path besides being faithful to the building's original nature, as much on its architecture as on its technical solutions and spacial and programatic distribution.

We recovered nor only the original materials but also the original uses of each space. And even when we introduced new materials such as the Estremoz marble, we did it with the criteria of it being right for the building nature and historic context."

Tiago do Vale

"In this particular case, time wasn't generous with it [the building].

Sometimes an architect finds himself divided, trying to respond to the challenges of a requalification, seduced between the conceptual honesty of a strict, blind restoration and the conceptually dishonest freedom to lie a little bit about it, to make way for the project to go a bit further on any particular matter.

© João Morgado
© João Morgado

As always, the best compromise lay in between both extremes, informed by them both: a strict, blind restoration can produce a beautiful and interesting architectural object, but something has to give so that the building is able to respond to the requests of the contemporary way of living. The way we live has changed dramatically over the last 120 years. That response is, in the end, a building's ultimate mission (and the life it breathes).

When the passing of time is generous, it qualifies and values a building, adding to its original qualities and taking note of it's path through time. It shows how the way we relate with our homes (the way we live them) steadily changes and evolves, which is enormously enriching and a marvelous architectural experience.

© João Morgado
© João Morgado

So, returning to this particular case, we tried to commit the tender dishonesty of offering this building a happier story, with a more generous path than the one it actually suffered. We recovered and highlighted its very interesting original characteristics while introducing elements and ideas that could transport, step by step, this home from its foundation times to the present day, perfectly adjusted to the contemporary ways of life."

Tiago do Vale

"At it most basic, our option was to reclaim the original intent and conditions of the building but with the (fundamental) subtlety of providing an added something beyond a blind restoration. Something that could return the building to a function, to a use (whereby people could inhabit it and live a life of genuine quality), to present day, to the street, to the city, and with enough flexibility to keep it going for an extra 120 years.

Doors: First Floor, Penthouse
Doors: First Floor, Penthouse

This is a delicate matter, though, as function, use, people, streets, cities are all things that relentlessly, unforgivingly, keep changing the way they relate with their built surroundings."

Tiago do Vale

Cite: "Three Cusps Chalet / Tiago do Vale Arquitectos" [El chalé de las tres esquinas / Tiago do Vale Arquitectos] 26 Nov 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/451309/el-chale-de-las-tres-esquinas-tiago-do-vale-arquitectos/> ISSN 0719-8884