the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Italy
  5. a2bc
  6. 2011
  7. Casa Contadina / a2bc

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Casa Contadina / a2bc

  • 01:00 - 25 November, 2013
Casa Contadina / a2bc
Casa Contadina / a2bc, © Giovanna Silva
© Giovanna Silva

© Giovanna Silva © Giovanna Silva © Giovanna Silva © Giovanna Silva + 18

  • Architects

  • Location

    Stazione Manarola Riomaggiore, Italy
  • Project Team

    A2BC, SibillAssociati
  • Area

    320.0 sqm
  • Project Year

    2011
  • Photographs

© Giovanna Silva
© Giovanna Silva

Text description provided by the architects. The restoration and expansion of a farmhouse on the terraced hillside of Cinque Terre in Liguria focuses on the recovery and emphasis of original materials and construction techniques in a contemporary perspective.

© Giovanna Silva
© Giovanna Silva

The main house has fully retained its structure and distributionwhile incorporating contemporary elements in substitution for the parts of the building that were not recoverable due to advanced stagesof deterioration. New concrete paving unifies the spaces of the house, white plaster for the interior highlights the stone on the original bearing walls, and the new black window frames create a balanced contrast with the interiors of the house and the framing of the landscape.

© Giovanna Silva
© Giovanna Silva

The furniture, refined but simple, plays on the combination of recovered and modern pieces, using colors that recall those of the surrounding landscape.The restoration of the main house is complemented by the reconstruction of the adjacent barn, of which only the foundation remained. A simple volume of split stone, typical of Liguria, is hollow to allow for a generous full-height opening towards the sea, whose adjustable brisesoleil, the typical Genoese shutters, allow regulationof the light throughout the day.

© Giovanna Silva
© Giovanna Silva

Inside, the smallest spaces, the ‘garden rooms’ (the surface is approximately equal to Le Corbusier’s Cabanon at Cap-Martin) has no more than a bed, wc, sink, and shower. The scheme is repeated on two floors.

Section
Section

View the complete gallery

About this office
a2bc
Office
Cite: "Casa Contadina / a2bc" 25 Nov 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/451214/casa-contadina-a2bc/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments