the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. France
  5. Agence d’architecture Boyer-Percheron-Assus et Associé
  6. La Colle sur Loup / Agence d’architecture Boyer-Percheron-Assus et Associé

La Colle sur Loup / Agence d’architecture Boyer-Percheron-Assus et Associé

  • 01:00 - 25 November, 2013
La Colle sur Loup / Agence d’architecture Boyer-Percheron-Assus et Associé
La Colle sur Loup / Agence d’architecture Boyer-Percheron-Assus et Associé, Courtesy of Agence d’architecture Boyer
Courtesy of Agence d’architecture Boyer

Courtesy of Agence d’architecture Boyer Courtesy of Agence d’architecture Boyer Courtesy of Agence d’architecture Boyer Courtesy of Agence d’architecture Boyer + 21

Courtesy of Agence d’architecture Boyer
Courtesy of Agence d’architecture Boyer

Text description provided by the architects. The program : The project consists on the construction of  an eight classroom’s primary school, a three classroom’s maternal school and a central kitchen (750 meals a day) which will supply several schools in the district.

Courtesy of Agence d’architecture Boyer
Courtesy of Agence d’architecture Boyer

The building area is upwards 4000 sqm and it will be managed by the client, the La Colle sur Loup Council.

Courtesy of Agence d’architecture Boyer
Courtesy of Agence d’architecture Boyer

There should be a different entrance to each programme.

Courtesy of Agence d’architecture Boyer
Courtesy of Agence d’architecture Boyer

The place: The project is located on an  outstanding setting: an exceptional wooded space in the heart of a detached houses’ neighbourhood. 

Courtesy of Agence d’architecture Boyer
Courtesy of Agence d’architecture Boyer

The long-shaped plot is characterised by a north-south slope which faces the south. It hardly leads to the public space.

Courtesy of Agence d’architecture Boyer
Courtesy of Agence d’architecture Boyer

With 5000 sqm (around 50x100 m), the building is rather humble considering the whole areas required by the program. 

Courtesy of Agence d’architecture Boyer
Courtesy of Agence d’architecture Boyer

The project: First of all, we took advantage of the plot’s lengthened shaped in order to place the regional central kitchen far away from the public space. So that, the school is located in the forefront. 

Courtesy of Agence d’architecture Boyer
Courtesy of Agence d’architecture Boyer

The loading bay of the kitchen will be well identified and isolated from the public area, as well as the nuisance for the neighbourhood will be reduced. 

Courtesy of Agence d’architecture Boyer
Courtesy of Agence d’architecture Boyer

The slope enabled us to organise both schools (primary and maternal schools) establishing direct connections with their own schoolyards, as two superimposed ground floors. The maternal school, at the bottom of the site, benefits from an exterior space facing the south. Just at the other side of the site, the primary school enjoys a north-facing playground. 

Courtesy of Agence d’architecture Boyer
Courtesy of Agence d’architecture Boyer

Finally, in order to gain some exterior spaces, the roof has become part of the school areas. Considering it as an extension of the schoolyard, children can partially reach some parts of the roof. Because it is seen from the surrounding areas, the rest of the roof is widely planted with some graminaceous plants which dance with the wind. This thick complex allows to reinforce the general inertial mass of the building.

Courtesy of Agence d’architecture Boyer
Courtesy of Agence d’architecture Boyer

Given the lengthened shaped of the site, programs are developed in length, taking advantage of the propitious north-south orientation. The architectural treatment seeks to reduce the scale of the building as well as it “makes people want to live the building”. Therefore, the ground floor is perceived as a pedestal. Over it, the south facade shows a double facade: a succession of colourful “brise-soleil” which orient themselves according to the sun and the moment of the day. 

Courtesy of Agence d’architecture Boyer
Courtesy of Agence d’architecture Boyer

The environmental quality of the projet has been a permanent aim during the whole project conception, enabling the building to achieve the BEPOS level (Bâtiment à Energie Positive which means positive-energy Building). An exterior insulation has been chosen to favour the interior higrotermic comfort. The fact of having reached an optimal natural lighting into the building enables the project to save energy. The whole interior circulations are naturally lightened. Some roof lanterns have been placed at the end of the classrooms in order to have an appropriate light level in the whole space.

Floor Plan
Floor Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "La Colle sur Loup / Agence d’architecture Boyer-Percheron-Assus et Associé" 25 Nov 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/451113/la-colle-sur-loup-agence-d-architecture-boyer-percheron-assus-et-associe/> ISSN 0719-8884