All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Library
  4. France
  5. DE-SO
  6. 2013
  7. Albert Camus Multimedia Library / DE-SO

Albert Camus Multimedia Library / DE-SO

  • 00:00 - 22 November, 2013
Albert Camus Multimedia Library / DE-SO
Albert Camus Multimedia Library / DE-SO, © Herve Abbadie
© Herve Abbadie

© Herve Abbadie © Herve Abbadie © Herve Abbadie © Herve Abbadie + 18

  • Architects

  • Location

    Avenue du Maréchal Juin, 91000 Évry, France
  • Category

  • Architect in Charge

    Olivier Souquet, François Defrain
  • Collaborators

    Youngsong Park, Matthieu Janand, P. Reynes
  • Structural Engineering

    OTE Ingénierie
  • Mechanical/Plumbing/ Electrical Engineering

    OTE
  • Graphic Design

    Atelier 59
  • Area

    2710.0 m2
  • Project Year

    2013
  • Photographs

    © Herve Abbadie
    © Herve Abbadie

    The Albert Camus Multimedia Library and the Albert Magnard Conservatory are the result of exploration into a building’s filters, skin and volume. The mineral exterior skin references the color and patterns of Sumerian Cuneiform script on clay tablets – one of humanity’s first known systems of writing. The façade’s texture rustles like foliage and filters the exterior light.

    © Herve Abbadie
    © Herve Abbadie

    The two contrasting programmatic functions of this cultural building coexist in the same horizontal volume.  The building is inserted lightly in the lightly sloping terrain.

    © Herve Abbadie
    © Herve Abbadie

    In the heart of the building, a central staircase drops below a highly luminous atrium. It guides the visitors to the 100-place theatre situated on the basement level.

    © Herve Abbadie
    © Herve Abbadie

    The project’s layered interior concrete uses mineral density to give the impression of natural mass, while providing softness to the interior circulation and library reading room.

    This sustainable project camouflages its technical equipment on the roof. The Solar panels, roof-top garden and natural materials all contribute towards a calm environment.

    © Herve Abbadie
    © Herve Abbadie

    The Music Conservatory’s spaces are organized around a central courtyard, opening out to the north for the musicians, and to the forest for the library.

    The project is accompanied by the renovation of its surrounding park, including an open-air amphitheater and a landscaped car park.

    View the complete gallery

    Project location

    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
    About this office
    Cite: "Albert Camus Multimedia Library / DE-SO" 22 Nov 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/450661/albert-camus-multimedia-library-de-so/> ISSN 0719-8884
    Read comments
    Read comments

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.