the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Wolveridge Architects
  6. 2013
  7. Blairgowrie Back Beach / Wolveridge Architects

Blairgowrie Back Beach / Wolveridge Architects

  • 01:00 - 17 November, 2013
Blairgowrie Back Beach / Wolveridge Architects
Blairgowrie Back Beach / Wolveridge Architects, © Derek Swalwell
© Derek Swalwell

© Derek Swalwell © Derek Swalwell © Derek Swalwell © Derek Swalwell + 27

  • Builder and Construction Manager

    Mark Cleary Everclear Constructions
  • Structural/Civil Engineer

    Don Moore & Associates / Civil Test pty. ltd
  • Landscape

    Jack Reilly
  • Building Surveyor

    Nepean Building Permits
  • More Specs Less Specs
© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Text description provided by the architects. The clients for this project approached us around Easter in 2011. They are a young family from the city who had purchased this terrific sloping allotment just five minutes’ walk from Blairgowrie’s back beach along Bass Strait. The land form was dominated by an awkward contour and it was clear that the site was halfway up a dune. The block to the west was the top of the dune and the vacant block to the east was the bottom. There was native vegetation, but it was sporadic and insignificant.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

We were briefed to provide a family home that would give plenty of outdoor space and play area for the kids and their friends, but most importantly the brief insisted that the feel of the house be quite divorced from reminders of life in the city.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

We studied the land form and we studied the planning requirements. We then prepared a building envelope, placing the dwelling as far to the rear (south) of the lot as possible, providing a terrific expanse of open space to the north. By the time we pushed the form back, it was significantly elevated.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

As the founding materials are sand, we undertook a major rethink of the land form and the site’s contours by excavating under the dwelling area to create a large undercroft and lower ground floor rumpus area and used that fill to create a north facing quadrangle at the upper level.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

The result is an apparent single storey, low slung dwelling on arrival.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

A further challenge contemplated the public aspect. The road is located north of the site, therefore a driveway for car parking and arrivals needed to consider how we might plan to make this open space private. We employed a permeable but physical barrier dissecting the public and private aspects of the dwelling. The form of the barrier, a series of free standing steel sheets with 100mm gaps exists as a sculptural element in the landscape, evoking images of the found object.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Access to the dwelling is external, via a garden path defined by a further device, a line of pillars constructed from rammed earth also emerging as objects in the landscape, seemingly moulded by the conditions over time. This element clearly defines the public and private realms, yet provides crossovers and transitional spaces in the form of a sandpit, an outdoor shower area and landscape planting zones.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

The dwelling itself is conceived over four main modules. Two main living zones separated by a services zone which is located directly over the rumpus room below. The fourth module is the semi roofed external living area, linking the dwelling interior with the landscape.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

The clients embraced a robust approach to the design of the dwelling. The plan form is rectilinear, with hallways wide enough for kids to ride their bikes. A second linking bbq deck completes the circuit.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

The materials are generally recycled timbers, with blackened plywood walls, a black ceiling which encourages the enjoyment of light and the externally framed views of the landscape. The bathrooms are glossy heat treated mild steel which reflect the colour of the mosaic tiled floors and the shafts of light from the skylights. At night, the sheets imbue a warmth in reflection of incandescent light.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

One of the owners grew up in Eltham, a rural bushland retreat east of the city in a house designed by Alistair Knox. The imagery portrayed by the client of a childhood memory growing up in a Knox dwelling had a significant impact on the project. We considered the use of breeze block and concrete block to provide reminders and links back to notions of the surf clubhouse. Through development of the design, these elements became more refined with the use of rammed earth and the implementation of laser cut screens employing one of the common motifs of the breeze block.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

View the complete gallery

About this office
Wolveridge Architects
Office
Cite: "Blairgowrie Back Beach / Wolveridge Architects" 17 Nov 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/448533/blairgowrie-back-beach-wolveridge-architects/> ISSN 0719-8884