the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Ecuador
  5. Diez + Muller Arquitectos
  6. 2012
  7. Los Chillos House / Diez + Muller Arquitectos

Los Chillos House / Diez + Muller Arquitectos

  • 01:00 - 15 November, 2013
  • Translated by Lorena Quintana
Los Chillos House / Diez + Muller Arquitectos
Los Chillos House / Diez + Muller Arquitectos, © Sebastían Crespo Camacho
© Sebastían Crespo Camacho

© Sebastían Crespo Camacho © Sebastían Crespo Camacho © Sebastían Crespo Camacho © Sebastían Crespo Camacho + 18

© Sebastían Crespo Camacho
© Sebastían Crespo Camacho

The design of this house arises from previous research and understanding of the regional architecture of the Ecuadorian highlands, and how it engages with a modern system through understanding the place, tectonics and space of each, creating a tension between the two systems.

© Sebastían Crespo Camacho
© Sebastían Crespo Camacho

First are the traditional architectural and spatial elements, such as the courtyard, the wall, porch and slope. At the same time, the open plan and the continuous space are modernist concepts contrasted with the elements previously mentioned. The material palette includes local stone, wood and tile as local or endemic materials, and exposed concrete, steel and glass as modern materials. This mix not only expresses a formal idea, but also a structural and constructive idea that reinforces the argument.

© Sebastían Crespo Camacho
© Sebastían Crespo Camacho

In an area of ​​approximately 2 hectares with a steep slope, the house is implanted in the highest part of the site, with a privileged view. In plan, the house is designed linearly, taking advantage of the views from every room. The design in section becomes important, access is from the upper level of the site to the social area, kitchen and terrace. The most private areas and bedrooms are on the lower floor.

© Sebastían Crespo Camacho
© Sebastían Crespo Camacho

The house is stratified into two zones: the stone base and glass box on top. The base is a stone bearing wall, where private areas are distributed. This base, true to its characteristics, is the support of the house on the ground, and contains the excavated soil for its settlement. It comes into view in full from certain viewpoints, while from others it is half-buried and seems to arise. At the back and at the entrance of the house, a large cut in the ground generates a submerged courtyard which serves mainly to illuminate and ventilate the bedroom areas on the ground floor. At the same time, it becomes one of the most important areas of reference of the house. It is contained by an exposed concrete wall, contrasting with the stone wall, thus creating tensions between the two systems.

© Sebastían Crespo Camacho
© Sebastían Crespo Camacho

The arrival to the house is through a steel and glass bridge that intersects with the stone wall, and opens the space to a large steel and glass nave that contains the social areas of the house on the upper floor. On this nave rests a traditional mud tile roof.

© Sebastían Crespo Camacho
© Sebastían Crespo Camacho

Finally, the finishes of the house are simple materials like concrete and wood on floors, concrete walls, wood deck, etc.. The lightness of the glass top volume is even more evident at night when artificial light exposes its permeability and the great nave of the roof, which is juxtaposed with the monolithic volume of the base on which it rests.

Section
Section

View the complete gallery

About this office
Diez + Muller Arquitectos
Office
Cite: "Los Chillos House / Diez + Muller Arquitectos" [Casa Los Chillos / Diez + Muller Arquitectos] 15 Nov 2013. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/448262/los-chillos-house-diez-muller-arquitectos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.