the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. Ken Yokogawa Architect & Associates
  6. 2010
  7. Sugiura House / Ken Yokogawa Architect & Associates

Sugiura House / Ken Yokogawa Architect & Associates

  • 01:00 - 20 November, 2013
Sugiura House / Ken Yokogawa Architect & Associates
Sugiura House / Ken Yokogawa Architect & Associates, © Shinkenchiku-sha Co. Ltd
© Shinkenchiku-sha Co. Ltd

© Ken Yokogawa © Ken Yokogawa © Shinkenchiku-sha Co. Ltd © Shinkenchiku-sha Co. Ltd + 10

© Ken Yokogawa
© Ken Yokogawa

Text description provided by the architects. The site for the Sugiura Villa project is located on a hilltop in Hirugano, Gifu Prefecture, and enjoys a panoramic view, spanning more than 180 degrees from east to south. The land is characterized by a beauty deriving from the relentless climate, and is fully covered by snow in the winter. When I first visited the site and realized the snow depth reached up to three meters, I conceived of minimizing the building’s footprint, and of lifting the building.

© Shinkenchiku-sha Co. Ltd
© Shinkenchiku-sha Co. Ltd

The lower floor is small, although the second floor is not visible from below, the use of subtle angles and shadows around the staircase area creates a heightened sense of mystery and anticipation, invited by the soft light from upstairs. The second floor is housed under a polyhedral roof and shares two spaces, a private bedroom and public main room.

© Shinkenchiku-sha Co. Ltd
© Shinkenchiku-sha Co. Ltd

At the center with a slight angle under the polyhedral roof is the "KANGU," the core of wet area facilities,. The KANGU divides the floor space into the main room and the bedroom area, and features hidden sliding doors to maintain mutual privacy. These doors can be arranged flexibly in accordance with different situations. Furthermore, atop the KANGU box is a small loft featuring tatami mats. The loft is fully covered by the polyhedral roof, which conveys an expansive sense of space beyond that expected for the loft’s small size. The polyhedral design features not only visual benefits, but also enhances the acoustical properties of the room.

Section
Section

View the complete gallery

About this office
Ken Yokogawa Architect & Associates
Office
Cite: "Sugiura House / Ken Yokogawa Architect & Associates" 20 Nov 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/448072/sugiura-house-ken-yokogawa-architect-and-associates/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.