the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hospital
  4. Spain
  5. Pardo Tapia Arquitectos
  6. 2007
  7. Hospital Infanta Sofía / PardoTapia Arquitectos

Hospital Infanta Sofía / PardoTapia Arquitectos

  • 01:00 - 11 November, 2013
Hospital Infanta Sofía / PardoTapia Arquitectos
Hospital Infanta Sofía / PardoTapia Arquitectos , © Luis Fernández Inglada
© Luis Fernández Inglada

© Luis Fernández Inglada © Luis Fernández Inglada © Luis Fernández Inglada © Luis Fernández Inglada + 19

  • Architects

  • Location

    San Sebastián, Gipuzkoa, Spain
  • Athors

    Pardo Calvo,Bernardo García Tapia,Luis Fernández Inglada, Juan José Arévalo Camacho,Eduardo Herráez Fernández
  • Technical Architect

    Iván González Arias, María José Puerta Morante, Pedro Montes Barbero
  • Instalations

    Ove Arup & Partners, S.A.U.
  • Structure

    NECSO-PONDIO-VALLADARES
  • Collaborators

    Stefano Presi (coordinador); StefaniaAlbiero
  • Area

    126790.0 sqm
  • Project Year

    2007
  • Photographs

© Luis Fernández Inglada
© Luis Fernández Inglada

Text description provided by the architects. The building structures itself around an orientation axis East – West and acts as a dividing line between the most external zones and the most internal ones. (Technical Block) This axis contains two circulation lines separated by a fringe in which are located the vertical elevators nucleus (restricted area) and stairways in such a way that the nucleus situated to the North joins across the medical consults zone and bureaus ( half public controlled access) and the rear one that joins the assistance areas of the technical block (restricted area).

© Luis Fernández Inglada
© Luis Fernández Inglada

On each side of this axis are perpendicular connected “functional containers” separated by courtyards fringes. Those situated to the north are adapted for doctor´s offices and bureaus. This process hollow empty is repeated along the north fringe of the building creating another double circulation that joins in the upper side these blocks, it is use 36 containers as the related before in the three floors of this building zone for solving the PF of the ambulatories zones.

© Luis Fernández Inglada
© Luis Fernández Inglada

The preceding arrangement interrupts towards the west wing generating a large vacuum “Mayor Square” that connects with the parking area by means of a ramp and elevators, this square is traversed for a covered gallery enabling to cross the building fringe in which are the external doctor´s offices and access to the main axis where it is located the technical block. At the end of this square it is located the Rehabilitation service with a direct access from the outside.

© Luis Fernández Inglada
© Luis Fernández Inglada

The fringe of the “functional containers” of the technical block is solved using an element of 18 m. per 25,20 m. width. The grouping (modules) according to the upright coordinate axis “Y”, of this element separated by courtyards of 4,20 m.width, allows to use a block of 66,20 m. long and 25,20 m. width (5 modules) or another of 44,40 m. long and 25,20 m width (1 module) for all the technical block areas; there are 13 largest containers and 4 of the smallest for solving all the program of the Technical Block.

© Luis Fernández Inglada
© Luis Fernández Inglada

These blocks are separated by non-building fringes (courtyards) of 10,80 m. width that can be constructed in ground floor as the way of Emergencies, or connect themselves indistinctly trough catwalks for creating services with major surface requirements in the different floors of the building.

Plan
Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Pardo Tapia Arquitectos
Office
Cite: "Hospital Infanta Sofía / PardoTapia Arquitectos " 11 Nov 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/446572/hospital-infanta-sofia-pardotapia-arquitectos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments