the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Music Venue
  4. France
  5. Agence Chochon-Pierre
  6. 2013
  7. Conservatoire d'Aubervilliers / Agence Chochon-Pierre

Conservatoire d'Aubervilliers / Agence Chochon-Pierre

  • 01:00 - 11 November, 2013
Conservatoire d'Aubervilliers / Agence Chochon-Pierre
© Augusto Da Silva
© Augusto Da Silva

© Augusto Da Silva © Nicolas Borel © Nicolas Borel © Nicolas Borel + 20

  • Collaborators

    Pierre Martel, David Joulin, Guillaume Appriou, Mathilde Planchot, Jorge De Sousa Queiros, Lucille Treille de Grandsaigne, Pascal Mwémanani, Marie Gervaise Guillaume Button, Denis Albert
  • Scenography

    Changement à Vue
  • Structure

    Kephren Ingénierie

Text description provided by the architects. The conservatory site presents a complex, shifting urban space. At the foot of a thirty year old apartment block, in line with the strikingly designed swimming pool and opposite the local theatre, the Aubervilliers conservatory, with its highly respected cultural programme, is a crucial element in the town’s urban landscape.

© Nicolas Borel
© Nicolas Borel

The Chochon Pierre Agency has sought to create a dialogue, rather than making a classic statement with the building as a standalone structure.As such, the design developed around a straightforward idea:to not build too high so as to not overbear the local theatre, and not cast a permanent shadow on the roads surrounding the site.

© Nicolas Borel
© Nicolas Borel

It was preferable to design a structure that would house both the Regional Conservatory for dance and music (CRR) and the Multidisciplinary Cultural Space (ECT).

Using a simple system of doors and panels, both on the ground floor and the first floor, it is possible to provide shared access for the two organizations or to separate them.

© Agence FCLP
© Agence FCLP

THE MULTIDISCIPLINARY CULTURAL SPACE

The multidisciplinary cultural space is the most public part of the project.Running along the Rue Firmin-Gémier, its foyer opens directly onto the corner of the Rue Edouard-Poisson.It thus entertains a close relationship with the local theatre as a space which hosts artistic activities.

© Augusto Da Silva
© Augusto Da Silva

The functional design for the ECT is simple:foyer, cafeteria, dressing rooms, offices, south-facing terrace and auditorium with flexible layout.The three levels of galleries around the auditorium project a warm audience presence throughout the playing space and provide moorings for the overhead catwalks which improve working conditions and increase flexibility.The retractable seating makes a number of configurations possible, with a capacity of 1,000 standing and 146 seated.To complement this flexible layout, classic curtains along the side and back of the stage provide acoustic quality alongside reversible panels fitted on split hinges.

Conservatoire d'Aubervilliers / Agence Chochon-Pierre, © Augusto Da Silva
© Augusto Da Silva

THE REGIONAL CONSERVATORY

The conservatory entrance is a fissure which floods light into the building, guiding visitors.

At the centre of the plot, the structure is not subject to the 25 metre height limit and can therefore accommodate a vertical development of conservatory life, towards the light, far off views and the trees on Stalingrad Square.

© Augusto Da Silva
© Augusto Da Silva

The conservatory includes a shared hallway, an auditorium and music and dance classes.

The shared hallway, the hub of the conservatory, sits at the heart of the plot and winds through the building's foundations.Doors providing public access to the auditorium are spread out along the way.

Particular attention has been paid to making the volume of the auditorium stage flexible.Panels have been fitted at the sides and the back of the stage to a mobile ceiling, so as to be able to adjust the stage space and provide intimacy between audiences and musicians, whatever their particular needs.Here again, a raised peripheral gallery encourages a less dramaturgical relationship to the stage.

The teaching facilities for instruments are on the upper floors.Music theory classes are placed between the upper and lower spaces, immediately next to the cafeteria and the hall and close to the offices.For the music classrooms, the Chochon Pierre agency has opted for economical architectural principles based on utility. For example, window size is defined by the required levels of insulation.

© Nicolas Borel
© Nicolas Borel

THE LANDSCAPE

A rooftop rock garden is open to students as a space to relax.Special attention has also been paid to the fifth façade, to ensure that the views for residents of the apartment block on Rue Gémier are not spoilt.

Floor Plan
Floor Plan

The design is neither submissive nor condescending, but always open to the surrounding architectural strata, ensuring that the project is grounded in its contemporary context and belongs to the town of Aubervilliers.

Section
Section

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Agence Chochon-Pierre
Office
Cite: "Conservatoire d'Aubervilliers / Agence Chochon-Pierre" 11 Nov 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/446550/conservatoire-d-aubervilliers-agence-chochon-pierre/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments