the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cultural Architecture
  4. Spain
  5. Sección B Arquitectura
  6. 2010
  7. Municipal Center for Citizen Activities / Sección B Arquitectura

Municipal Center for Citizen Activities / Sección B Arquitectura

  • 01:00 - 8 November, 2013
  • Translated by Lorena Quintana
Municipal Center for Citizen Activities / Sección B Arquitectura
Municipal Center for Citizen Activities / Sección B Arquitectura, © Jesús Granada
© Jesús Granada

© Jesús Granada © Jesús Granada © Jesús Granada © Jesús Granada + 29

  • Architects

  • Location

    Plaza los Luceros, 9B, 41019 Seville, Sevilla, Spain
  • Project Architects

    Oscar Benítez Carmona, Eduardo Fernández de Alba, Vidal Gómez Martínez
  • Technical Architect

    Blanca Cruz Naranjo
  • Project Area

    1624.0 m2
  • Project Year

    2010
  • Photography

    Jesús Granada
  • Collaborators

    Dionisio de la Rosa Morales (Arquitecto), Álvaro de Fuentes Ruiz ( Arquitecto Técnico), Santiago González Sierra (Arquitecto Técnico), Margarita Mérida Ramos ( Delineante), Marta Fernández de Alba (Administrativo)
  • Client

    EMVISESA, Empresa Municipal de Vivienda, Suelo y Equipamiento de Sevilla Sociedad Anónima Municipal.
  • Construction

    SANROCON SL
  • Budget

     1.195.371,14 €
  • Cost

     735,70 €/m²
  • More Specs Less Specs
© Jesús Granada
© Jesús Granada

SECCIÓN B ARQUITECTURA SLP. receives the commission for the partial demolition of an unfinished building to recover the volume of the building that was previously on the site. We were to design a project that would render compatible the recovery of the volume with the neighbor program (spaces for neighborhood organizations, Information Point for Women, adult education and multipurpose room).

© Jesús Granada
© Jesús Granada

Project

- Ecodesign, to achieve the maximum energy efficiency.

- Privacy for the neighbors.

- Maximum comfort, designing all rooms with natural lighting and ventilation.

To reconcile all of this, it is necessary to open courtyards that provide natural light and ventilation to the basement. The gap of the basement ramp is used, and a central and secondary courtyards are opened. This generates a volume composed of two bodies connected by a courtyard, that becomes the heart of the project formally and functionally.

© Jesús Granada
© Jesús Granada

Courtyards

The perimeter of the main courtyard is set using an auxiliary structure that will support the vegetation in planters at different levels, offsetting the volumes of the built areas that have a clear horizontal component. It features vertical and horizontal connections between uses. The conformation of the courtyard as a vegetal structure provides the necessary sun protection to exposed westward facades, while a fountain behind it transforms it into a cold sink (thanks to the evaporation of water in a shaded atmosphere).

© Jesús Granada
© Jesús Granada

Built Volumes

Functionally, the buildings are arranged along the east-west axis (Aldayas Street-Los Luceros Square), while their north and south facades are closed completely to avoid overlooking neighbors. The interior walls are made of glass, giving visual continuity and functional clarity to the building. On the exterior walls, a similar enclosure overlaps, a second skin that works as a visual filter and ensures safety.

Urban Environment

The rest of the plot remains unused, generating an ample and direct connection between Los Luceros Square and Aldaya Street.

© Jesús Granada
© Jesús Granada

Program

Neighborhood Entities, with increased demand, occupy the entire basement, where many people can congregate without compromising the functioning of the rest of the building. The training center is located on the ground floor for easy access and to have greater representation. On the first floor lies the multipurpose room, with a wide hall and terrace.

© Jesús Granada
© Jesús Granada

Constructive Systems

The existing concrete structure has been consolidated and expanded with a metal structure. The opaque enclosures are defined by a ventilated facade with EURONIT ® panels. The glass facades have windows with an air chamber and STRUGAL ® aluminum frames. In external facades, these are complemented by weathering steel plates.

© Jesús Granada
© Jesús Granada

Partition wall consist of MOVINORD ® removable panels (glass or vinyl coated) to ensure maximum functional flexibility. Floors combine natural stones with PVC linings and industrial parquet. From the first sketches, we investigated eco-design criteria for maximum possible energy efficiency in the building.

Drawings 3
Drawings 3

View the complete gallery

Cite: "Municipal Center for Citizen Activities / Sección B Arquitectura" [Centro Municipal de Actividades Ciudadanas / Sección B Arquitectura] 08 Nov 2013. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/445831/municipal-center-for-citizen-activities-seccion-b-arquitectura/> ISSN 0719-8884
© Jesús Granada

市政市民活动中心 / Sección B Arquitectura