the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Laboratory
  4. Spain
  5. IDOM
  6. 2012
  7. Certest Biotec / ACXT Arquitectos

Certest Biotec / ACXT Arquitectos

  • 01:00 - 6 November, 2013
Certest Biotec / ACXT Arquitectos
Certest Biotec / ACXT Arquitectos, © Iñaki Bergera
© Iñaki Bergera

© Iñaki Bergera © Iñaki Bergera © Iñaki Bergera © Iñaki Bergera + 24

  • Architect Office

  • Location

    San Mateo de Gállego, España
  • Architects

    Raimundo Bambó Naya, Federico Pardos Auber
  • Area

    2545.0 sqm
  • Year

    2012
  • Photography

  • Client

    Certest Biotec S.L.
  • Collaborator

    Miguel Freitas de Oliveira Araujo
  • Project Management

    Raimundo Bambó Naya, Federico Pardos Auber Nerea Martínez Puyuelo, Jesús Gil Finestra, Luis Mingarro Montori
  • Structures

    Isabel Esteras Emperador
  • Consultants

    Jorgue Guillén Ferrer, Alfredo Navarro Yubero, Jorge Guillén Ferrer, Alfredo Navarro Yubero, Rocío Pamplona Rodríguez, José Domingo Arcusa
  • Acoustics

    Federico Pardos Auber
  • Sustainability

    Jorge Guillén Ferrer
  • Technical Consultant

    Sergio Cubero Belenguer
  • Constructor

    MEGARIA
  • More Specs Less Specs
© Iñaki Bergera
© Iñaki Bergera

Text description provided by the architects. The main activity of Certest Biotec involves research, development and manufacturing of diagnostic tests. Due to its rapid growth, the company decided to move its premises from the business incubator at the European Business and Innovation Centre (BIC) in Aragon to a free 8,000 m2 plot with a dominant position in the San Mateo de Gállego estate.

© Iñaki Bergera
© Iñaki Bergera

The planned building is part of the first phase of the complex, which already has an initial 2,500 built-up m2. The proposed scheme includes 8 laboratories, production and administration areas, a main warehouse and common areas. The proposal is based on a parallel buildings growth pattern. These 7.20 x 5.40 m blocks generate great open courtyards between them, which are overlooked by the laboratories. The set is configured by three 1,000 m2 building wings that rest upon the main warehouse. The latter’s volume was strategically conceived to run along the lorry access service road.

© Iñaki Bergera
© Iñaki Bergera

The laboratories are located in the arms of the building so that their orientation is always north. This avoids direct solar radiation without having to turn to protection systems. Plus, it also offers a very well illuminated working area and significant energy saving during the summer. On the other hand, the south façade houses the circulation areas that grant access to the labs. Between them, the lab-annexed service areas are located. These store the laboratory special equipment.

© Iñaki Bergera
© Iñaki Bergera

The proposal is based on two basic ideas: on the outside, the optimization of the growth model and on the inside, the building is designed around the laboratory. These two criteria organize the whole project, along with the sun potential: landscape, orientations, natural slopes and entrances. Formally, the volumes are convincing, to offer a clear reading as a result of applying a program which has functionality as its primary criterion for an optimum development of Certest’s activity.

© Iñaki Bergera
© Iñaki Bergera

The façade cladding is monochrome: it covers all sides linking the planes between themselves. Its appearance is neutral, alternating smooth sheets with perforated ones that subtly hide the façade openings during the day. One can sense their existence and feel observed by their occupants, as if they wanted to preserve the intimacy of what goes on inside. However, at night, with the light from the inside, the building comes to life. The appearance it offers is totally different for it outlines the layout of façade openings through the perforated sheet. This game of veils and concealment with a single inexpensive material, apart from pursuing a smooth blending with the surroundings, aims to fulfil another basic objective: to plan a low-cost building with as many architectonic features as possible. This has been, without a doubt, the most complex exercise.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Certest Biotec / ACXT Arquitectos" [Certest Biotec / ACXT] 06 Nov 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/445257/certest-biotec-acxt-arquitectos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.