We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

M Residence / Shinichi Ogawa & Associates

M Residence / Shinichi Ogawa & Associates

Courtesy of Shinichi Ogawa & AssociatesCourtesy of Shinichi Ogawa & AssociatesCourtesy of Shinichi Ogawa & AssociatesCourtesy of Shinichi Ogawa & Associates+ 15

Fukui, Japan
  • Area Area of this architecture project Area:  182 Area:  182
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2013 Year:  2013
  • Photographs Photographs:  Courtesy of shinichi ogawa & associates

Text description provided by the architects. Sitting on the rural scenery of Fukui, this residence was created for a young couple with a child, and his grandmother.

Softly floating above the ground, the house consists of two pure geometric volumes, like a box-culvert. In the white volume of 36m long, two families live separately, sharing a large garden. The west side is the couple’s house and the east side is the grandmother’s house.

Courtesy of Shinichi Ogawa & Associates
Courtesy of Shinichi Ogawa & Associates

To the north, a smaller gray volume of 6m x 6m x 3.6m works as a common entrance porch and car park, protecting from snow.

Along the box’s total lenght, all the interior spaces are arranged in a fluid way, with no corridors and a minimal rational design. Thus, all the social areas come together in an open space, where the long counters, parallel to the south windows, act as a key multifunctional element, working either as a kitchen, a dining table or a study desk.

Courtesy of Shinichi Ogawa & Associates
Courtesy of Shinichi Ogawa & Associates

As for the private bedrooms, one is able to access them through all these referred open space areas.

Facing south, the house maintains a continuous relation with the exterior, constantly framing the views towards the landscape. Fully open to the wide natural green, all interior spaces connect with the garden, blending in with the exterior and, therefore, transforming interior living with a series of rich environments throughout the year – M residence becomes boundless.

Courtesy of Shinichi Ogawa & Associates
Courtesy of Shinichi Ogawa & Associates

Only bathrooms face to an inner private court. The composition of the house keeps the proper distance between the two families, combining them gently at the same time.

Floor Plan
Floor Plan

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "M Residence / Shinichi Ogawa & Associates" 05 Nov 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/444621/m-residence-shinichi-ogawa-and-associates> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.