the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Healthcare Center
  4. Spain
  5. Miguel Barahona
  6. 2006
  7. Consultorio Medico en la Envia / Castillo Miras Arquitectos + Miguel Barahona

Consultorio Medico en la Envia / Castillo Miras Arquitectos + Miguel Barahona

  • 01:00 - 31 October, 2013
Consultorio Medico en la Envia / Castillo Miras Arquitectos + Miguel Barahona
Consultorio Medico en la Envia / Castillo Miras Arquitectos + Miguel Barahona, © Fernando Alda 
© Fernando Alda 

© Fernando Alda  © Fernando Alda  © Fernando Alda  © Fernando Alda  + 16

  • Architects

  • Location

    A-391, Vícar, Almería, Spain
  • Architect in Charge

    Luis Castillo, Miguel Barahona
  • Director

    Luis Castillo
  • Structure

    Satec Ingenieros s.l.
  • Services Engineer

    Estingal
  • Developers

    Ayuntamiento de Vícar, Consejería de Salud, Junta de Andalucía.
  • Contractor

    JarquilAndalucia S.A
  • Area

    295.0 sqm
  • Project Year

    2006
  • Photographs

© Fernando Alda 
© Fernando Alda 

Text description provided by the architects. La Envia Golf is a housing development lying in the foothills of the Sierra of Gádor. Leaving behind the Sea of Plastic, the great expanses of plastic-cloaked greenhouses of Western Almería, the road slopes up towards 2,000-metershigh mountains through a rugged landscape with barely trace of vegetation. In such an overpowering environment, the reference of the project could be no other than landscape itself: sea, plastic, desert, mountains. A landscape that is the result not only of unique natural conditions, but of the extraordinary action of man.

© Fernando Alda 
© Fernando Alda 

In opposition to the adjacent constructions, decorated with a nostalgic iconography, the Health Center, though small in size, stands both as a landmark and a viewing point of the surrounding landscape. The means used are those of abstraction. The Health Center lies on the plot as an object without any compositional or iconographic references posed. This object is then subjected to a process of complexification through the use of color, randomness, reflection, and superposition, so as to make the building space- and place-sensitive.

© Fernando Alda 
© Fernando Alda 

The standard, rigid functional scheme suggested by the Health authorities, (entrance-hall-waiting rooms-consulting rooms) is inverted (entrance-consulting rooms-hall-waiting rooms) so that public areas can be defined with a higher degree of freedom. In this way, the waiting areas face the landscape and the views can be devolved to the patients. The blurring of the distinction between circulation and standing spaces allows for the creation of a fluid space with its own rules. The autonomy of the layout is enhanced by the freedom in the disposition of windows and openings and the internal views created across the entrance patio and the hall that separates the adult and children areas. Transparencies, reflections, oblique views, and exterior perspectives shape a conceptual space that in spite of its simplicity fluctuates between clarity and indetermination, contemplation and introversion.

Section
Section
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Consultorio Medico en la Envia / Castillo Miras Arquitectos + Miguel Barahona" 31 Oct 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/443063/consultorio-medico-en-la-envia-castillo-miras-arquitectos/> ISSN 0719-8884