the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Namibia
  5. Wasserfall Munting Architects
  6. 2013
  7. 10 Ossmann Street / Wasserfall Munting Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

10 Ossmann Street / Wasserfall Munting Architects

  • 01:00 - 31 October, 2013
10 Ossmann Street / Wasserfall Munting Architects
10 Ossmann Street / Wasserfall Munting Architects, © Studio One & Markus Weiss
© Studio One & Markus Weiss

© Studio One & Markus Weiss © Studio One & Markus Weiss © Studio One & Markus Weiss © Studio One & Markus Weiss + 25

  • Structural Engineer

    Bührmann & Partners - Sigi Teetz
  • Contractor

    Madawa Investment
  • Electrical Subcontractor

    All Technology Namibia
  • More Specs Less Specs
© Studio One & Markus Weiss
© Studio One & Markus Weiss

Text description provided by the architects. The refurbishment of a 1950’s residence in the verdant suburb of Klein Windhoek offered an opportunity to explore the intimate spaces required for living against a fixed plan template of the existing, while simultaneously re-establishing connections to the site, broader landscapes and contexts.

© Studio One & Markus Weiss
© Studio One & Markus Weiss

Completed in April 2013, the house is reinterpreted as a pavilion set on a steep embankment within a tranquil oasis of indigenous acacia trees. Designed for near-empty nesters, the key challenge was to create flexible space for living and relaxation – breathable space with ready access to the outdoors – packaged as a low-maintenance lock-up-and-go but with a couple of extra bedrooms for come-and-go adult children.

© Studio One & Markus Weiss
© Studio One & Markus Weiss

Prominent features of the site include a rocky ‘koppie’ that separates the house from the neighbouring residence and a pronounced fall towards the north. Located on the highest portion of the site, the house enjoys north orientation and beautiful views across the Klein Windhoek valley.

© Studio One & Markus Weiss
© Studio One & Markus Weiss

In a neighbourhood of a somewhat non-descript character, the next-door Munting residence provided salient architectural clues, particularly insofar as the choice of a limited palette of materials and finishes was concerned: clay bricks, off-shutter and exposed aggregate concrete, mica stone and rusted steel. In contrast to the robust exterior, the interior of the building is enveloped by the warmness of its plywood linings, partitioning and built-in cupboards.

© Studio One & Markus Weiss
© Studio One & Markus Weiss

The intervention brings a sense of programmatic clarity and simplicity to a compromised layout, and attempts to create simple, robust spaces to live in. The double-volume living area with its butterfly roof and clerestory windows to the south is the heart of the house: oversized glazed sliding doors afford a seamless connection to a large terraced patio overlooking the garden and affording panoramic views of the distant mountains. Incorporated into the living space, the corridor leading to the bedrooms is shielded with a timber screen. The kitchen too has windows framing the trees in the garden outside.

© Studio One & Markus Weiss
© Studio One & Markus Weiss

Passive design principles employed include a ventilated steel-clad façade, solar water heating and appropriate shading devices. All stone used is from the site, precast concrete fence panels were reused as stepping-stones across the lawn, the front door is a salvaged prison gate, and the clay brick used is from a rehabilitation project where clay is extracted from old mine slime dams. Framed steel mesh panels are used for security and fencing purposes.

© Studio One & Markus Weiss
© Studio One & Markus Weiss

The sensitivity in which the house imposes on the site is enhanced by the beautifully crafted mica stonewalls that link natural and man-made. Passage of time – rusty red walls and established natural vegetation – will allow the house further to settle within its surrounding landscape.

Elevation
Elevation
Cite: "10 Ossmann Street / Wasserfall Munting Architects" 31 Oct 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/442938/10-ossmann-street-wasserfall-munting-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments