the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Austria
  5. [tp3] architekten
  6. 2012
  7. House BCU / [tp3] architekten

House BCU / [tp3] architekten

  • 01:00 - 5 November, 2013
House BCU / [tp3] architekten
© Mark Sengstbratl
© Mark Sengstbratl

© Mark Sengstbratl © Mark Sengstbratl © Mark Sengstbratl © Mark Sengstbratl + 9

© Mark Sengstbratl
© Mark Sengstbratl

Text description provided by the architects. The single-storey house erected in the sixties, imbedded in a densely planted plot, was due for revamping and major repairs. The list of requirements stated by the client, in addition to a renewal of space distribution to meet the actual daily needs and functions, also called for a complete thermal revamping and redesign. In order to adapt the existing building to these requirements, the ground plans had to be redesigned as well as the window openings enlarged, thereby admitting more daylight to the dwelling areas, creating a direct reference to the free area outside.

© Mark Sengstbratl
© Mark Sengstbratl

The old saddle roof was dismantled and replaced by a second, recessed upper storey. This newly added structure contains the bedrooms with direct access to the terrace created by the flat roof, which replaced the abandoned saddle roof. From this point opens the magnificent unhampered view of the surrounding natural landscape.

© Mark Sengstbratl
© Mark Sengstbratl

An unobtrusive structural shell gives the impression of being extremely compact, an impression that is actually reinforced by the untreated larch wood facade. An ingenuous interplay of horizontally and perpendicularly placed façade boards reflects the different proportions of ground floor and upper storey. The wooden façade, as in many farming buildings, stands for a close proximity and interplay with the dense natural area around it.

House BCU / [tp3] architekten, © Mark Sengstbratl
© Mark Sengstbratl

By providing a ‘base’ or ‘pediment’, the building actually appears to float above the plot without in the least interfering with the surrounding natural space. On the level of the garden,  densely planted trees  provide the feeling of intimacy and being protected. The same effect is achieved for the upper storey by the recessed part of the building.

Floor Plan
Floor Plan

View the complete gallery

About this office
[tp3] architekten
Office
Cite: "House BCU / [tp3] architekten" 05 Nov 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/442567/house-bcu-architekten/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.