the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Singapore
  5. a_collective
  6. 2013
  7. Sunset Terrace House / a_collective

Sunset Terrace House / a_collective

  • 01:00 - 29 October, 2013
Sunset Terrace House / a_collective
Sunset Terrace House / a_collective, Courtesy of a_collective
Courtesy of a_collective

Courtesy of a_collective Courtesy of a_collective Courtesy of a_collective Courtesy of a_collective + 26

Courtesy of a_collective
Courtesy of a_collective

Text description provided by the architects. The site for this corner bungalow house lies at a busy road junction with a long view axis towards the main road. An L-shaped building layout plan creates a private garden at the rear corner of the site. The building mass cradles this inner sanctuary, with views from the living and kitchen spaces on the ground storey centred towards the green landscaping.

Courtesy of a_collective
Courtesy of a_collective

The combined living and dining room has the spatial experience of an open pavilion, with the natural elements of water on one side and green landscaping on the other. A 3.6m high teak timber ceiling allows maximum light to enter the living spaces and excellent natural ventilation when the glass sliding doors on each side are opened. As a result, the house is infused with light and air, allowing for a pleasant living experience in Singapore’s tropical climate. Rain is kept at bay with a large overhanging aluminium roof which also provides ample shade in the hot afternoons.

Courtesy of a_collective
Courtesy of a_collective

A fully-floating feature staircase ties the two stories together in a double height volume, lined with 8m high off-form concrete walls. Borneo Ironwood timber is utilised on the second storey building façade to insulate the bedrooms as well as to break down the building mass. At the owner’s requests, the timber strips are untreated and allowed to weather naturally, creating a personal, alluring quality to the house.

First Floor Plan
First Floor Plan

View the complete gallery

About this office
a_collective
Office
Cite: "Sunset Terrace House / a_collective" 29 Oct 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/442426/sunset-terrace-house-a_collective/> ISSN 0719-8884