the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Canada
  5. NatureHumaine
  6. 2013
  7. La Sentinelle / NatureHumaine

La Sentinelle / NatureHumaine

  • 01:00 - 29 October, 2013
La Sentinelle / NatureHumaine
© Adrien Williams
© Adrien Williams

© Adrien Williams © Adrien Williams © Adrien Williams © Adrien Williams + 27

© Adrien Williams
© Adrien Williams

Text description provided by the architects. After selling their previous country house because of the lack of natural light, a couple and their 3 kids decided to buy an empty lot and build a custom home to better suit their needs. They found a parcel of land with southern exposure at vast views of the lake ‘Lac-de-la-Cabane’.

La Sentinelle / NatureHumaine, © Adrien Williams
© Adrien Williams

The constraints of the site led to an L shaped footprint where an east-west oriented rectangular block was placed at the top of the topography, and a north-south oriented block was slid underneath. The upper block contains the living spaces and master bedroom, and the lower block, also known as the ‘kids zone’, contains the 3 children’s bedrooms and a games room. 

© Adrien Williams
© Adrien Williams

A folded roof rises from the lower block covering the upper block and extending towards the cliffs edge as if it were about to take off, reminiscent of the wings of a bird. We see the house as a bird sitting at the edge of the cliff overlooking the lake, which is where its nickname ‘The Sentinel’ comes from.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

View the complete gallery

About this office
NatureHumaine
Office
Cite: "La Sentinelle / NatureHumaine" 29 Oct 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/442138/la-sentinelle-naturehumaine/> ISSN 0719-8884