the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Mixed Use Architecture
  4. Greece
  5. Panos Nikolaidis & Errica Protestou
  6. 2013
  7. Jewel Box / Panos Nikolaidis & Errica Protestou

Jewel Box / Panos Nikolaidis & Errica Protestou

  • 01:00 - 28 October, 2013
Jewel Box / Panos Nikolaidis & Errica Protestou
Jewel Box / Panos Nikolaidis & Errica Protestou, © George Fakaros
© George Fakaros

© George Fakaros © George Fakaros © George Fakaros © George Fakaros + 18

© George Fakaros
© George Fakaros

Text description provided by the architects. The jewelBOX accommodates two contradictory concepts. A monolithic mask, the building's exterior versus a fluid interior. The mask reveals the ground floor volume through an ornamental iron gate. A black rectangular column redirects the visitor towards its two sections. The retractable iron gate exposes another metal canterleveled 'sculpture' that, along with the linear lighting, leads to the first level.

© George Fakaros
© George Fakaros

A dark wooden surface running along the wall masks the elevator door , frames the entrance and literally invades the otherwise bright light coloured space. At this point the visitor is 'trapped' within two perforated elements that mark the waiting area through which he can get glimpses of the white landscape wrapping around the perimeter of the space. This synthesis is abruptly interrupted by the roof that shoots up revealing the bright light coming through the huge glazing that frames the city.

Plan
Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Jewel Box / Panos Nikolaidis & Errica Protestou" 28 Oct 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/442091/jewel-box-panos-nikolaidis-and-errica-protestou/> ISSN 0719-8884