the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Belgium
  5. AND’ROL
  6. 2013
  7. WALL HOUSE / AND’ROL

WALL HOUSE / AND’ROL

  • 01:00 - 28 October, 2013
WALL HOUSE / AND’ROL
© Georg Schmidthals
© Georg Schmidthals

© Georg Schmidthals © Georg Schmidthals © Georg Schmidthals © Georg Schmidthals + 18

WALL HOUSE / AND’ROL, © Georg Schmidthals
© Georg Schmidthals

Text description provided by the architects. The plot's particularities are on the one hand its perturbing position close to a steep rock slope, and on the other hand its small depth and its unusual longitudinal orientation parallel to the street. Starting point for the young Belgian architects were traces of a nearby former stronghold. The main design element consists of an enclosing wall with a recessed rising part, to which the modest and sober main house nestles and adapts. A second shallow volume that houses a large number of storage spaces is also located behind the wall.

© Georg Schmidthals
© Georg Schmidthals

The architects chose light grey precast concrete lintels as a reinterpretation of the old fortress walls of rubble stone. The relief of the oozing courses of grout reinforces its rough character. All three remaining facades are clad with dark grey fibre cement panels. The asymmetric roof features a deep-set window facing out to the south.

© Georg Schmidthals
© Georg Schmidthals

Inside, a split-level organization responds to the plot's sloping ground, intensifies the open space concept and gives the compact building a generous and spacious character. The used materials are deliberately kept simple and easy; the bare prestressed concrete slabs, the polished concrete flooring and the concrete kitchen worktop reference the building’s exterior.

Section
Section

View the complete gallery

About this office
AND’ROL
Office
Cite: "WALL HOUSE / AND’ROL" 28 Oct 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/442072/wall-house-and-rol/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments