Cultural Center in Mulhouse / Paul Le Quernec

Cultural Center in Mulhouse / Paul Le Quernec

© 11h45© 11h45© 11h45© 11h45+ 26

  • Architects: Paul Le Quernec
  • Area Area of this architecture project Area:  1250 Area:  1250
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2013 Year:  2013
  • Photographs photographs:  11h45Photographs:  11H45
© 11h45
© 11h45

Text description provided by the architects. This new socio-cultural centre is part of a larger development programme in a disadvantaged area in Mulhouse. The plot allocated to the cultural centre is tight, and requires a rigorous construction which should not infringe on the new urban structure formed by the elements which are yet to come: apartments, square, park, children’s play area, etc.

© 11h45
© 11h45

The building, with its expressive design, sets out to symbolize the neighbourhood’s extensive transformation. The objective is twofold:

- to express the dynamism of the socio-cultural space and its users;

- prevent the building from becoming a monolithic block stuck between apartment towers.

© 11h45
© 11h45

The ground floor is made up of two parts which can work together or separately. These are neatly and carefully aligned with one another and the edges of the plot, before twisting on the next floor. As they rise, they escape the influence of the plot and turn towards the park. This produces deformed volumes evoking an energy which can hardly be contained. The interior design is based on the same principles.

© 11h45
© 11h45

A small changing room, desk and box office have been added so the space can function as a community hall. The different entities in the building can operate simultaneously but separately. On the first floor, the general public can access a patio protected from outside eyes by a monumental grid, providing views of the park or the square without being seen. This means that the teaching kitchen or even meetings or training sessions can be moved outside in good weather.

© 11h45
© 11h45

Great attention has been devoted to helping visitors find their way around the building. Bays, windows and open sightlines provide points of reference both inside and outside the building. These openings also provide high-quality lighting throughout the building, yet another means of emphasizing the value of visitors and users.

Floor Plan
Floor Plan

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Mulhouse, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Cultural Center in Mulhouse / Paul Le Quernec" 25 Oct 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/441568/cultural-center-in-mulhouse-paul-le-quernec> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.