the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Memorial Center
  4. Israel
  5. SO Architecture
  6. 2013
  7. Nesher Memorial / SO Architecture

Nesher Memorial / SO Architecture

  • 01:00 - 25 October, 2013
Nesher Memorial / SO Architecture
Nesher Memorial / SO Architecture, © Shai Epstein
© Shai Epstein

© Shai Epstein © Shai Epstein © Shai Epstein © Shai Epstein + 25

  • Architects

  • Location

    Nesher, Israel
  • Project Team

    Shachar Lulav, Oded Rosenkier, Alejandro Feinerman, Tomer Nahshon, Samer Hakim
  • Area

    118.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Photographs

© Shai Epstein
© Shai Epstein

Text description provided by the architects. Nesher Memorial was built on a basis of an historic preservation building that was used in the past as a guarding position. In '48 war the position's used as protection to the residents of Giv'at Nesher. The building is located in the heart of a quiet neighborhood, on a hilltop, surrounded by a large square and a children's playground.

© Shai Epstein
© Shai Epstein

Prior to the construction works, the building was neglected and was used in favor of the public only once a year – in the National Memorial Day, then it was open for a tour andimpression of memorial pictures, as a part of the public ceremony for the memory of the fallen. 

© Shai Epstein
© Shai Epstein

Nesher municipality asked SO Architecture office to expand the square surrounding the building so it will enable multiplayer events, and to redesign the building and add functions to it, so that it can serve the public throughout the year as a gathering space.

Plan
Plan

The main architectural idea was to add to the existing building an auditorium structure that could be used for different kinds of public activities such as lectures, film screenings, activities of youth groups, etc., along with preservation of the historical memory. 

© Shai Epstein
© Shai Epstein

The auditorium
The auditorium reveals its insides geometry to the park and the city surrounding, by its inclined façade. This geometrical act has an additional meaning in creating a symbolic geometry that communicates with the memorial concept, and the function of the building as a monument. A large window is located at the edge of the auditorium, facing north and thus brings a soft light into the auditorium and enables a breathtaking view at the landscape of Haifa bay. In a poetic allegory to reality, the window function as a bright ending to the inner space, and thus symbolizes the balance between the bereavement pain and the light and hope in the living world.

© Shai Epstein
© Shai Epstein

The memory space
A box for each fallen, with its picture on it, is hanged on the wall of the memory area inside the building. Inside it, there is a room for storage of memorial personal belongings that the family and the municipality can put. In the space itself there is a place for seating and communion with the memory books and the memory of the fallen.

© Shai Epstein
© Shai Epstein

The center of the memory space is lighted by long and narrow windows that were the shooting slits in the original guarding position, and by upper skylight windows from the original historic building. The memory space was designed in a modular manner, so that if necessary, it will be possible to add additional boxes without any difficulty.

Finishing materials
The original building contours regarding to the addition, are marked and highlighted through aluminum bars that were sediment in mortar and emphasize the contours of the old building regarding to the new addition.The materials that we used in the building are simple. The floor in the memory space is a concrete floor. The ceiling along the whole building is covered with oak planks, so that it creates a warm atmosphere. The auditorium area was also covered with wood, and sponge padded seats. An access to disabled was also arranged.

© Shai Epstein
© Shai Epstein

The square
The gatherings' square on the front of the building, was designed on the basis of the existing square. The works in it included suitability and accessibility to the disabled, creating grandstand steps in the edges to enable a more comfortable viewing, and an addition of another viewing site at the southern end of the square. The finishing material of the square is a visible concrete that delimits the steps, and gray concrete blocks.

Section
Section

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Nesher Memorial / SO Architecture" 25 Oct 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/441541/nesher-memorial-so-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.