the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Community Center
  4. France
  5. Composite Architectes
  6. 2013
  7. Social Center in Aubenas / Composite Architectes

Social Center in Aubenas / Composite Architectes

  • 01:00 - 28 October, 2013
Social Center in Aubenas / Composite Architectes
Social Center in Aubenas / Composite Architectes, © Studio Erick Saillet
© Studio Erick Saillet

© Studio Erick Saillet © Studio Erick Saillet © Studio Erick Saillet © Studio Erick Saillet + 15

  • Structural Engineer

    ARTELIA
  • Economist

    DICOBAT
  • Mechanical Engineer

    THERMIBEL
  • Environnemental Engineer

    LI SUN Environnement
  • More Specs Less Specs
© Studio Erick Saillet
© Studio Erick Saillet

Text description provided by the architects. The Service Pole is a social and urban activator in an area which is in total reorganization.

Social Center in Aubenas / Composite Architectes, © Studio Erick Saillet
© Studio Erick Saillet

The building settles along the north limit of the plot, directly linked to the new urban park. It is composed of two simple volumes that centers around the patio. At the ground floor, a volume shaped as a U is integrated into the slope and forms an opened base on the south. The L shape of the first floor  rests on the base, opens on the north and creating the patio. An entrance door takes place with this covered passage between the public space and the reception space of the social pole.

© Studio Erick Saillet
© Studio Erick Saillet

The primary structure is made of concrete and metal. It brings thermic slowness and structural lightness. The facades have a wooden net which gives off a warm and environnemental image.

© Studio Erick Saillet
© Studio Erick Saillet

The building receives offices for social care as youth care, employment house, multimedia center, multi-purpose room, meeting rooms, training rooms, postal office.

Diagram
Diagram
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Social Center in Aubenas / Composite Architectes" 28 Oct 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/439858/social-center-in-aubenas-composite-architectes/> ISSN 0719-8884