the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Italy
  5. Pedone Working
  6. 2011
  7. Villa Di Gioia / Pedone Working

Villa Di Gioia / Pedone Working

  • 01:00 - 17 October, 2013
Villa Di Gioia / Pedone Working
Villa Di Gioia / Pedone Working, © Sergio Camplone
© Sergio Camplone

© Sergio Camplone © Sergio Camplone © Sergio Camplone © Sergio Camplone + 23

  • Architects

  • Location

    Bisceglie, Italy
  • Planner

    Leo Pedone, Massimo Pedone, Annamaria Perruccio, Pietro Pedone
  • Structures

    Pietro Pedone
  • Plant engineer

    Domenico Donvito
  • Sustainability consultants

    Salvatore Paterno, Antonio Stragapede
  • Client

    Maurantonio Di Gioia
  • Developer

    Pedone Working s.r.l. – Bisceglie
  • Area

    872.0 sqm
  • Project Year

    2011
  • Photographs

© Sergio Camplone
© Sergio Camplone

Text description provided by the architects. The single-family house is located in Bisceglie, one of the most idyllic and charming seaside resorts in the Italian Southern region of Apulia. This coastal area has numerous residential and touristic households and is reached by all public utilities, even though it is outside the urban area of Bari, the nearest big city.

© Sergio Camplone
© Sergio Camplone

This house, set in the midst of a typical Mediterranean scenery, was designed as an open space in harmony with the surrounding nature. It stands out of its setting but it is also integrated into it; the surrounding countryside, the coastline, the sky and the light become part of it. On one hand materials and colours are those traditionally used in Apulian architecture, on the other hand the innovative design, stripped of all decorations, follows a strictly linear pattern that pays tribute to the rationalist legacy.

© Sergio Camplone
© Sergio Camplone

On the ground floor, the house project has an articulated volume that goes upwards and creates a tower overlooking the central patio. The L-shaped higher floor is more compact and intimate, suitable as sleeping area. The front of the house has a metallic cover structure gripped to a “glass box” hosting the living area. The colours of this area are reflected in a large water pool located underneath.

© Sergio Camplone
© Sergio Camplone

The central patio is the hub of the whole project. Here is the entrance to the living room, designed as an open space with glass walls overlooking the garden. The kitchen and other rooms with different sizes are also visible from here, mingling together without blurring. An open staircase leads to the sleeping area of the higher level.

© Sergio Camplone
© Sergio Camplone

Our project is food for thought on the possibility for architecture to generate fruitful interactions between artificially designed and natural environments. The elaborate distribution of space was highly influenced by ecological design, aiming to make full use of the prevailing solar and wind energy of this area. This architectural approach is clearly visible in the shape of the building, in the position of the openings, in the search for excellent exposition to the light and the sun in all seasons and in the study of the mutual shading between the house structures and the surrounding nature.

© Sergio Camplone
© Sergio Camplone

This villa was built following the rules of sustainability and of the Mediterranean passive house. Sustainable building technologies with zero consumption were used. Its ultra low energetic needs are all covered by a photovoltaic system with an output of 5 KW, which is fully integrated in the roof. Its energetic footprint is null as all energy efficiency measures were adopted: its caulking system creates no thermal bridge; its insulated windows have triple glazing for low emissions and strict control of airproof sealing; heating is produced by an air to air heat pump and there is a heat recovery ventilation system. An electric boiler produces hot water with heat pump technology.

First Floor Plan
First Floor Plan
Cite: "Villa Di Gioia / Pedone Working" 17 Oct 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/439174/villa-di-gioia-pedone-working/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments