the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Public Architecture
  4. Spain
  5. Comas-Pont arquitectes
  6. 2011
  7. Manlleu Market / Comas-Pont arquitectes

Manlleu Market / Comas-Pont arquitectes

  • 01:00 - 18 October, 2013
Manlleu Market / Comas-Pont arquitectes
Manlleu Market / Comas-Pont arquitectes, Courtesy of Comas-Pont arquitectes
Courtesy of Comas-Pont arquitectes

Courtesy of Comas-Pont arquitectes Courtesy of Comas-Pont arquitectes Courtesy of Comas-Pont arquitectes Courtesy of Comas-Pont arquitectes + 23

Courtesy of Comas-Pont arquitectes
Courtesy of Comas-Pont arquitectes

The new fresh products market is a Mediterranean building: the sales area is a large open space with the light as a protagonist, a controlled light filtered through a wooden slats system of the facades and inner skin panels and slats of wood shavings.

Courtesy of Comas-Pont arquitectes
Courtesy of Comas-Pont arquitectes

A continued zinc skin unifies roof and facades and it folds generating different highs that allow light entry and the all building ventilation. This skin folds itself creating porches to the main entrances. Fragmented cover dialogs in height with environment’s buildings and hide its big scale.

The different highs respond to specific programme necessities housed inside: the big sales space, opened trough prefabricated metallic truss arches, has the whole high and lineal windows on cover folds.

Courtesy of Comas-Pont arquitectes
Courtesy of Comas-Pont arquitectes

Logistic zone is situated on the west side and it has two floors with lower high, as same as the east strip where activities which worked independently from the market are situated, and therefore they can be a sector: restaurant, bar, polyvalent rooms and spaces to municipal associations.

This building is a key item to rehabilitate the neighborhood. The urbanization respects streets rank and emphasizes Pintor Guardia street like a central neighborhood axis, it is a pedestrian street now and it connects equipments and public spaces.

Courtesy of Comas-Pont arquitectes
Courtesy of Comas-Pont arquitectes

Base floor is almost transparent and emphasize visual connection between interior and exterior, this is reinforced with continuity on the interior pavement to the exterior below porches. The cover strips are projected on the pavement with granite black lines which continue at exterior, therefore connectivity is emphasized and make easy to define back park zone, tree areas, the hard urbanizations surface and all exterior furniture situation.

Section
Section

We used a dry semi-industrialized construct system to fulfill short timing (8months) and minimize the waste: metallic structure, sandwich wood panels in big format, wood slats, zinc roof and facades and interior OSB panels. All materials have natural finishes (wood and zinc). Passive systems (renewable energy heating and cooling systems (geothermal energy, heat recover machines,…), roof water collect tank and the possibility of dismantle and recycle all building materials) let to catch with an excellent energetic building work.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Manlleu Market / Comas-Pont arquitectes" 18 Oct 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/439034/manlleu-market-comas-pont-arquitectes/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.