Emberger Residence / LP architektur

Emberger Residence / LP architektur

Emberger Residence / LP architektur - FacadeEmberger Residence / LP architektur - Image 3 of 8Emberger Residence / LP architektur - Image 4 of 8Emberger Residence / LP architektur - Windows, Facade, GardenEmberger Residence / LP architektur - More Images+ 3

Wagrain, Austria
Emberger Residence / LP architektur - Windows, Beam
© wortmeyer photography

Text description provided by the architects. The mayor of Wagrain complicated the realization of the house, recalls Doris Emberger: The “highest building authority” said to the family that he wouldn’t issue a permit for a “unique selling point”. In marketing and sales psychology this term refers to an exceptional feature in comparison to competitors. The house indeed forms a positive contrast to the more trivial buildings in the neighborhood. On the other hand, the house enjoys best company with the adjacent extension of the parish church: In 1996/1998 architect Gernot Kulterer used contemporary materials such as exposed concrete and cleverly embedded the new building volume into the Baroque ensemble’s roof landscape.

Emberger Residence / LP architektur - Windows
© wortmeyer photography

And the Emberger single-family house is also more of a unique contribution to the center of town than a provocation. The retreating southwest corner of the timber volume lends the reduced pitched roof a special configuration and contributes to the slender appearance of the house. The one-storey step in the site topography is mirrored in the building with two reference levels. The terrace roof and the carport are subtly connected to the main building as two independent concrete elements.

Emberger Residence / LP architektur - Facade
© wortmeyer photography

The shell of the timber construction is clad with larch, and the interiors are generally characterized by the bright effect of the silver fir panels. Above the single-room concept on the ground floor with an integrated kitchen unit is a master bedroom for the parents. The spatial intersections under the roof create play areas for the children that correspond to their scale. An autonomous living unit in the basement oriented to the northwest offers flexibility for the development of the family of four.

Emberger Residence / LP architektur - Image 8 of 8
Floor Plan

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Emberger Residence / LP architektur" 25 Nov 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/438195/emberger-residence-lp-architektur> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.