Mayfair House / Squire and Partners

Mayfair House / Squire and Partners

© Gareth Gardner © Gareth Gardner © Gareth Gardner © Gareth Gardner + 21

London, United Kingdom
  • Architects: Squire and Partners
  • Area Area of this architecture project Area:  807
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2013
  • Photographs Photographs:  Gareth Gardner
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Kone, Tuchschmid, Apex Granite and Tile, Formes Alutek, Heritage Pools, Lightplan, Platonoff & Harris, Specialized Fabrications Limited, Stone Theatre
© Gareth Gardner
© Gareth Gardner

Text description provided by the architects. Squire and Partners approached their commission to design a private house as
a crafted building, sensitive to its Mayfair Conservation Area context but with a unique contemporary presence. Sited at
a junction of streets and views, and being physically linked to a listed Georgian wall at the termination of Chesterfield Mews facing Curzon Street, the building responds to a variety of contexts and viewpoints.

© Gareth Gardner
© Gareth Gardner

The project involved the retention of
an existing 18th century façade facing Waverton Street, and the design of a
new building comprising three linked volumes to create a unique home in central Mayfair. The accommodation provides five bedrooms, a swimming pool, gymnasium, cinema, rooftop pavilion and two separate roof terraces.

© Gareth Gardner
© Gareth Gardner

Construction involved sandwiching the retained façade between two steel frames which was then suspended while piling and construction of the lower ground floor took place. This floor then became a platform from which excavation of the two basement floors and construction of the concrete frame above could happen simultaneously, speeding up the weather tightness of the site and fast-tracking the programme.

© Gareth Gardner
© Gareth Gardner

The east and west portions of the building are finished with a stucco render to
match the existing retained Waverton Street façade, with full height bronze framed windows of traditional Georgian proportions. A discreet Cotswold Buff brick façade with oak framed windows faces the more utilitarian Red Lion Yard.

© Gareth Gardner
© Gareth Gardner

The middle part of the building is set
back from the restored listed wall on Chesterfield Gardens to create a lightwell drawing daylight into the central spaces, and features a playful bespoke leaf façade. The façade of this element takes inspiration from a facing building on Curzon Street, mirroring an established Virginia Creeper with a contemporary interpretation of leaves expressed as a metallic shingle.

© Gareth Gardner
© Gareth Gardner

At the centre of the c-shaped building internally, a grand double height space gives views into the lightwell which features a living wall planted with a variety of native plants. Social spaces are located off the main double height volume, with the gymnasium, cinema and swimming pool situated in the two basement floors. Bedrooms are organised on the upper two levels, above which sits the stunning leaf- clad rooftop pavilion.

Elevation
Elevation

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Mayfair House / Squire and Partners" 08 Oct 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/435158/mayfair-house-squire-and-partners/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.