the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Healthcare Center
  4. Australia
  5. Billard Leece Partnership
  6. 2013
  7. Ballarat Regional Integrated Cancer Centre / Billard Leece Partnership

Ballarat Regional Integrated Cancer Centre / Billard Leece Partnership

  • 01:00 - 26 September, 2013
Ballarat Regional Integrated Cancer Centre / Billard Leece Partnership
© Tony Miller
© Tony Miller

© Tony Miller © Shannon McGrath © Shannon McGrath © Shannon McGrath + 12

  • Client

    Ballarat Health Services/Department of Health
  • Services Engineer

    BRT
  • Structural Engineer

    John Mullen & Partners
  • Quantity Surveyor

    Slattery Australia
  • Building Contractor

    Leighton Contractors
Ballarat Regional Integrated Cancer Centre / Billard Leece Partnership, © Tony Miller
© Tony Miller

Text description provided by the architects. The Ballarat Regional Integrated Cancer Centre serves a regional city of approximately 100,000 people and the region extending some five hours’ drive to the west. It brings together facilities for care/therapy/treatment which were previously located disparately across the city, and combines them with office, research and education spaces, community facilities and a Wellness Centre creating a one-stop shop for cancer care.

© Shannon McGrath
© Shannon McGrath

The Centre links to the life and spirit of the community; easily accessible, non-intimidating, spatially familiar, warm, calming and soulful, and projects an image of the most up-to-date care in a clean, efficient and contemporary environment. The Centre reinvigorates an historic building and creates a new five storey glass tower which flanks a central waiting/meeting atrium space. This atrium acts as a town square in which all activity passes through and is visible. Drawing elements from the streetscape of the city including bluestone flooring and low height walls for seating and public art, the atrium is a familiar place for gathering, casual discussion and informal knowledge exchange. Changing weather conditions outside and passers-by become part of the daily activities as they are visible from within. Acoustically absorbent natural timbers line the walls and ceilings reducing ambient noise and providing a sense of peace to those in this space.

© Shannon McGrath
© Shannon McGrath

The Ballarat Base Hospital building has stood at the corner of Sturt and Drummond Streets for over 100 years. In recent times it had fallen derelict as more modern buildings made it redundant. This project gives the existing building new life, reengaging with the street-life of the city by opening up to the community from Sturt Street, to create a Wellness Centre at the ground floor. The new glazed tower changes character through the day and with the seasons. Profiled aluminium fins cast shadows across the glass surface façade which reflects the clouds, sky, and trees around the facility. Prominently sited, and one of the tallest buildings in the city, its distinctive profile and surface patterning project an image of state-of-the-art care for the people of Ballarat and the region.

© Shannon McGrath
© Shannon McGrath

Natural light is used throughout the facility to humanise and create an encouraging patient-friendly environment. Distinctive spaces are provided for morning sun, midday sun (light dappled by northern gardens), and evening light. The sculpted roof and ceiling forms draw natural light into the main spaces. By opening up the solid walls, using pendant lighting and loose furniture to separate functions rather than walls, the building is deinstitutionalised and spaces are created reminiscent of a large Ballarat country café or traditionally laid out country home.

Floor Plan
Floor Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Billard Leece Partnership
Office
Cite: "Ballarat Regional Integrated Cancer Centre / Billard Leece Partnership" 26 Sep 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/431748/ballarat-regional-integrated-cancer-centre-billard-leece-partnership/> ISSN 0719-8884