the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Uruguay
  5. Oreggioni Prieto
  6. 2010
  7. Ibiray House / Oreggioni Prieto

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Ibiray House / Oreggioni Prieto

  • 01:00 - 22 September, 2013
  • Translated by Lorena Quintana
Ibiray House / Oreggioni Prieto
Ibiray House / Oreggioni Prieto, © Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

© Leonardo Finotti © Leonardo Finotti © Leonardo Finotti © Leonardo Finotti + 16

  • Client

    Ernesto Ormaechea
  • Surface area

    Interior 172 m2 / Exterior 86 m2
  • Construction Cost (2009)

    1200 U$S/m2 Ints. 600 U$S/m2 Exts.
  • Interiors

    Sonia Prieto, Fernanda Ríos
  • Lighting

    Sonia Prieto, Fernanda Ríos
  • Plumbing

    Jorge Goyres
  • Landscape

    Julián Gago
  • Structures

    Schinca Barreto arquitectos
  • Construction

    MR construcciones. Arq. Claudio Ritorni
  • Woodwork

    Carmidecor
  • Heating system

    Losa Radiante Eléctrica Eurocable
  • Ironwork

    Juan Grippi
  • Aluminum and glass

    Murara
  • More Specs Less Specs
© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

Text description provided by the architects. Project description by the architects.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

Located in "La Isla", a small stretch of strong impact on Punta Carretas residential neighborhood (Montevideo, Uruguay), where traditional houses of the early twentieth century without setbacks coexist with more recent houses setback from the sidewalk.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

The house was built on the almost ruin of an old house without setbacks, on a site 140 m2. We kept a trace of the old building using the facade wall, so as to create continuity with the two boundaries. But much of the indoor environments are removed from the wall, taking advantage of the northern orientation facing the longer side of the property.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

The facade sets a screen for privacy, designed on the ground floor with the rest of the original wall and on the upper level with a deciduous plant attached to a wire mesh, which generates seasonally changing conditions, and a variable image also according to the seasons and blooms.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

The house was conceived as the total volume of "architecturally treated air", with intertwined interior and exterior instances, with good orientation and oblique views. The project articulates certain traditional urban qualities of the neighborhood, with its status as contemporary piece.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

The meager size of the property is mitigated through continuous and interconnected spaces with a certain programmatic ambiguity: living, dining-kitchen, barbecue, garage, deck and courtyards, corridor to deck and study and bathroom, etc..

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

It has two bedrooms a study and playroom. According to the client's expectations, we worked the articulation of the relations between the grill and barbecue space, with the kitchen-dining room, the living room and play room. At the same time we took care of privacy for the two bedrooms, one on each level.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

View the complete gallery

About this office
Cite: "Ibiray House / Oreggioni Prieto" [Casa Ibiray / Oreggioni Prieto] 22 Sep 2013. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/429632/ibiray-house-oreggioni-prieto/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.