the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Wolveridge Architects
  6. 2010
  7. The Dune House / Wolveridge Architects

The Dune House / Wolveridge Architects

  • 01:00 - 23 September, 2013
The Dune House / Wolveridge Architects
© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

© Derek Swalwell © Derek Swalwell © Derek Swalwell © Derek Swalwell + 24

The Dune House  / Wolveridge Architects, © Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Text description provided by the architects. The dune project is a further study of the fundamental relationship that a building can have with its landscape and broader context.  This core principle is an ongoing concern to our practice.  The site, a flat allotment of 1600sq.m provided a framework for the program to explore.  The dwelling is a series of interconnected pavilions.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Two linear forms (bedrooms/garage) identical in dimension surround a central core (living/kitchen).  The forms themselves intend to express simplicity and are derived from a ‘plantation’ context with long, low rooflines and light in appearance.  The main living pavilion is characterized at the street by heavy timber framing, intended to support flourishing growth to restrict the hot western sun from the building.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

There is a suggestion that this element is of the landscape and serves to project the two adjoining wings as the principle architectural elements for the dwelling.  It may be the connecting spaces that provide a greater richness of experience for the residents and their visitors.  In response to the brief the building program provides extensive accommodation, 4 dedicated bedrooms with a fifth option and a range of intimate and generous living spaces both internal and external which share different realms of the landscape.  All rooms open externally and can be reached under the cover of roof.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

They are characterized by large openings and a conscious consideration for cross-ventilation, reducing the reliance on airconditioning.  Water is an element that is integral to this project.  Here it is used as a connecting element and articulates the interface between buildings while providing a sense of reflection and recreational activity.  Upon arrival through an external front door, visitors are confronted with a water body and immediate connection to the dune thicket that exists beyond.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

A sense of surprise at this junction, the pond becomes a pool with semi-submerged fencing adjacent to an off form concrete frame which itself serves to articulate this interface between the public and private realms within the dwelling.  The main living room is a spacious volume which overlooks water on two sides with a view across it to a large, expansive landscape and dune corridor beyond.  A smaller, intimate lawn area to the immediate north connects the living and private study area to the landscape.  It provides a place for the bare foot to touch earth, an important activity in the context of the house and landscape connection.  Structure is elemental which is intended to be both economical and convey a sense of articulation in form.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Polished concrete floor slabs, external connecting spaces clad using hardwood decks, walls are corefilled masonry rendered inside and out with black japan stained timber cladding forming the connection between roof and walls.  Wall planes extend and promote the linear nature of the floor plan and provide privacy to master bedroom courtyards.  Colourbond roofs are either scissor or conventional trusses.  The project, constructed during a difficult economical period has been the major construction in the village during this past year and helped a great deal of local trades.

Floor Plan
Floor Plan

View the complete gallery

About this office
Wolveridge Architects
Office
Cite: "The Dune House / Wolveridge Architects" 23 Sep 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/429476/the-dune-house-wolveridge-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments