the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. New Zealand
  5. Herbst Architects
  6. 2010
  7. Timms Bach / Herbst Architects

Timms Bach / Herbst Architects

  • 01:00 - 14 September, 2013
Timms Bach / Herbst Architects
Timms Bach / Herbst Architects, © Jackie Meiring
© Jackie Meiring

© Jackie Meiring © Jackie Meiring © Jackie Meiring © Jackie Meiring + 14

© Jackie Meiring
© Jackie Meiring

Text description provided by the architects. A beach shelter for occupation during summer months on Kaitoke Beach, Great Barrier Island off Auckland New Zealand.

© Jackie Meiring
© Jackie Meiring

The site is small and narrow at 16x52m and set back from the beach amongst a number of similar sites strung on either side of a dead end access road. The building is made up of 3 primary elements, a wall, a “container”, and the negative space between them.

© Jackie Meiring
© Jackie Meiring

To deal with very proximate neighbouring buildings along both long boundaries, the functions that require complete weather protection; the bedrooms and bathroom, kitchen and lounge and the boat garage, are grouped into a long container like structure and positioned  along the eastern boundary.

© Jackie Meiring
© Jackie Meiring

On the western boundary a gabion wall made of stone from a local quarry defines the edge.

© Jackie Meiring
© Jackie Meiring

The 2 positive elements are then connected by a roof structure which defines the pivotal negative space between, the covered living deck.

© Jackie Meiring
© Jackie Meiring

The gabion wall anchors the light structure and holds the negative space while the container peels open to connect the kitchen to the covered deck. Retractable screen walls on the north and south faces of the living deck allow selective editing out of the prevailing winds which blow from either SW or NE.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

View the complete gallery

Cite: "Timms Bach / Herbst Architects" 14 Sep 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/427421/timms-bach-herbst-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments