the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Belgium
  5. BLAF Architecten
  6. 2013
  7. woning boW te Wondelgem / BLAF Architecten

woning boW te Wondelgem / BLAF Architecten

  • 01:00 - 4 September, 2013
woning boW te Wondelgem / BLAF Architecten
woning boW te Wondelgem / BLAF Architecten, © Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

© Stijn Bollaert © Stijn Bollaert © Stijn Bollaert © Stijn Bollaert + 13

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

Text description provided by the architects. Although as a model it is no longer legitimate in terms of density, land use and energy consumption, today still the suburban allotment appears everywhere. Due to the affordability and the lack of space plots keep getting smaller to the point where the added value of the detached house surrounded by narrow strips of non-space is no longer obvious. How to react as an architect when commissioned to design a house in these conditions without becoming cynical, is one of the aspects of BLAF’s research.

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

This compact house fits a square footprint of 11,50m x 11,50m. It is extruded to a 2 storey volume. From this envelope the angles are cut away in order to enlarge the side strips of the plot and turn them into useful garden space.

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

The plan and the structure of the house support the idea of the centrifugal interior space. Four structural V-shaped walls divide the plan into 4 equivalent living spaces that are connected in the center of the plan and open up towards the exterior. The house is wrapped in a light timber frame construction for thermal insulation and airtightness. The outside of the house is clad and finished with liquid rubber. The structural concept of the house is also visible in the interior. Concrete and brick elements are left unfinished, the timber frame shell is finished with wooden cupboards and the ceiling of the ground floor shows a pattern in the falsework of the concrete that mirrors the floor plan.

Floor Plan
Floor Plan

View the complete gallery

About this office
BLAF Architecten
Office
Cite: "woning boW te Wondelgem / BLAF Architecten" 04 Sep 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/423580/woning-bow-te-wondelgem-blaf-architecten/> ISSN 0719-8884