the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. China
  5. Index Architecture
  6. 2012
  7. Tapered House / Index Architecture

Tapered House / Index Architecture

  • 01:00 - 3 September, 2013
Tapered House / Index Architecture
Tapered House  / Index Architecture, © Hunga Chan
© Hunga Chan

© Hunga Chan © Hunga Chan © Hunga Chan © Hunga Chan + 24

  • Architects

  • Location

    Foshan, China
  • Designer

    Anderson Lee
  • Design Team

    Yung Sai Chun, Bart Kwok, Ronnie Chui
  • Area

    670.0 sqm
  • Project Year

    2012
  • Photographs

  • Client

    Withheld per client’s request
  • Contractor

    Zhong Lan Construction Limited
  • Landscape Consultant

    TDH Design
  • Local Design Institute

    Shunde Architectural Design Institute
  • More Specs Less Specs
© Hunga Chan
© Hunga Chan

Text description provided by the architects. The client wanted to build a small vacation house in the suburb area of Shunde, P.R.C. He would like to display his collection of Bruce Lee memorabilia, whose family history originated from Shunde as well.

© Hunga Chan
© Hunga Chan

The trapezoidal site tapers out from the west to east totaling 670 square meters. It is the last parcel of land to be built upon for an exclusive residential community. There is a sharp terrain drop of over 9 meters along the south edge of the site, forming a miniature “cliff”. Beyond this point are two-storey vernacular houses and modern residential high-rises. The north side faces back to this tranquil residential community.

Section
Section

With the short-term accommodation (vacation house) and the semi-public nature (display gallery) in mind, the housing mass is divided into two distinctive yet connected parts. The gallery space is placed along the south to form a visual anchor to define the edge of this community with a landscaped garden in front. Since the displayed items, mostly the first- edition movie poster, are all very sensitive to natural lights, window openings are carefully placed along this telescopic gallery to allow natural light entering discreetly. The windows also frame distant views beyond.

© Hunga Chan
© Hunga Chan

Adjacent to the gallery is the living studio. The master bedroom overlooks the double height living room which provides direct access to the garden. The openness of the garden is somewhat balanced by a sense of enclosure and privacy from the elongated concrete mass, It is a visual buffer and back-drop for the garden and the community.

© Hunga Chan
© Hunga Chan

Exterior is of raw board-form fair faced concrete to reflect Bruce Lee’s fundamental belief in “being no rule is the rule; being no limit is the limit.”

First Floor Plan
First Floor Plan

View the complete gallery

About this office
Cite: "Tapered House / Index Architecture" 03 Sep 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/423516/tapered-house-anderson-lee/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Hunga Chan

狭长的房子/Anderson Lee

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.