We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Lo Curro House / Peñafiel Arquitectos

Lo Curro House / Peñafiel Arquitectos

© Guy Wenborne © Guy Wenborne © Guy Wenborne © Guy Wenborne + 27

Vitacura, Chile
  • Collaborators:Enrique Joglar, Fernanda Krauss, Sandro Figueroa
  • Structures:Luis Soler
  • Landscape:Maria Angelica Schade
  • Site Area:9.178m²
  • Materials:Exposed concrete
  • Project Architect:Jose Domingo Peñafiel
  • City:Vitacura
  • Country:Chile
More SpecsLess Specs
© Guy Wenborne
© Guy Wenborne

The location of the house is a terrace in Lo Curro bajo, facing the southeast of Santiago and with the Andes as a backdrop.

A house "without walls, only glass" was the initial and primary commission of the owners. Based on this premise, other concepts arose, such as enhancing the natural curves of the terrain, and to design the project as a balcony-home over the city.

© Guy Wenborne
© Guy Wenborne

The house is designed between two curves. One, the central circulation inside, and the other, on the facade above the city. Between these two curves we developed an orthogonal program of rooms that enhance the curves as elements incorporated into the landscape.

The almost complete transparency required was designed on the south facade, opening the house entirely to the terrace, transforming this facade into a large undulating corridor supported by the minimum number of columns needed to support the slab.

© Guy Wenborne
© Guy Wenborne

The house faces south, so the slabs were drilled to incorporate daylight inside. These elements were designed, oriented and sized according to the intent required in each interior.

The entire facade was constructed out of exposed concrete, along with the halls and circulation. For this purpose, wood formwork was used to give a fine texture and a proper scale. The surfaces of the bedroom areas were left smooth and bleached to have more neutral and quiet environments. The windows have wooden frames and floors are clad in wood. The terraces are finished in sand-colored stone.

Plan
Plan

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Lo Curro House / Peñafiel Arquitectos" [Casa Lo Curro / Peñafiel Arquitectos] 30 Aug 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/422225/lo-curro-house-penafiel-arquitectos> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.