the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. New Zealand
  5. Glamuzina Paterson Architects
  6. 2011
  7. Brick Bay House / Glamuzina Paterson Architects

Brick Bay House / Glamuzina Paterson Architects

  • 01:00 - 2 September, 2013
Brick Bay House / Glamuzina Paterson Architects
Brick Bay House / Glamuzina Paterson Architects, Courtesy of Glamuzina Paterson Architects
Courtesy of Glamuzina Paterson Architects

Courtesy of Glamuzina Paterson Architects Courtesy of Glamuzina Paterson Architects Courtesy of Glamuzina Paterson Architects Courtesy of Glamuzina Paterson Architects + 27

  • Architects

  • Location

    Snells Beach, New Zealand
  • Design Team

    Dominic Glamuzina, Aaron Paterson
  • Engineer

    Ashby’s Consulting
  • Builder

    Ryan O’Malley
  • Area

    240.0 sqm
  • Project Year

    2011
Courtesy of Glamuzina Paterson Architects
Courtesy of Glamuzina Paterson Architects

Text description provided by the architects. The Brick Bay House is an enquiry into where a site begins and ends; how to define the edges of the project; and the way landscape may be inhabited. Firmly dug into the earth and composed as a simple L plan, its low form recollects modest farming buildings and the idea of an ‘Elegant Shed’.

Courtesy of Glamuzina Paterson Architects
Courtesy of Glamuzina Paterson Architects

The house was designed for a family of five, with the clients wanting a house that responded to the contours of the land with a relaxed sense of connection to the rural surroundings. The house is located on the road to Snell’s Beach on a 4 ha section, that’s steeply rises to the west with views to Kawau Bay and a main road along the south western boundary.

Courtesy of Glamuzina Paterson Architects
Courtesy of Glamuzina Paterson Architects

The house negotiates the contours of the site with the private areas staggering down the hill to the south, creating a courtyard, and providing protection. The L plan forms a barrier to the road above on the south west boundary, blocking noise and giving privacy. The north deck opens to the east and west allowing afternoon sun to penetrate the living areas. The open plan living areas under the gable roof have porch enclosures to north and east that frame views to Kawau Bay.

Courtesy of Glamuzina Paterson Architects
Courtesy of Glamuzina Paterson Architects

The facade of Macrocarpa board and batten wraps the house with a beautifully textured grain that gives a natural warmth to the façade, registering time as its colour changes. The louvered frame to the walkway gallery provides shade in the summer and protection in the winter. The environmental benefits of timber was vital to the project, with timber being locally sourced and milled in small runs from Riverhead shelterbelt trees. Waste was dealt with on site with sawdust used for the garden and farm, and off-cuts for firewood and furniture.

Floor Plan
Floor Plan

View the complete gallery

About this office
Cite: "Brick Bay House / Glamuzina Paterson Architects" 02 Sep 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/422102/brick-bay-house-glamuzina-paterson-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.