the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. Alventosa Morell Arquitectes
  6. 2013
  7. La Floresta House / Alventosa Morell Arquitectes

La Floresta House / Alventosa Morell Arquitectes

  • 01:00 - 29 August, 2013
  • Translated by Lorena Quintana
La Floresta House / Alventosa Morell Arquitectes
La Floresta House / Alventosa Morell Arquitectes , Courtesy of Alventosa Morell Arquitectes
Courtesy of Alventosa Morell Arquitectes

© Ivan Raga © Ivan Raga © Sara Roig © Sara Roig + 27

  • Architects

  • Location

    La Floresta, Spain
  • Project Architects

    Josep Ma. Alventosa, Marc Alventosa y Xavier Morell
  • Project Area

    247.0 m2
  • Project Year

    2013
  • Photography

    Courtesy of Alventosa Morell Arquitectes, Ivan Raga, Sara Roig
La Floresta House / Alventosa Morell Arquitectes , Courtesy of Alventosa Morell Arquitectes
Courtesy of Alventosa Morell Arquitectes

The project arises from previous talks with the client, where we shared concerns about the depletion of fossil fuels, as well as the need to be more respectful of the immediate surroundings. The project is located within the Collserola mountain range, the vast nature reserve of Barcelona.

The site, located on the southern slope of a small hill, is a very neat plot that creates a unique microclimate due to its dense vegetation, where it is easy to relax from the stress of Barcelona and its metropolitan area.

© Sara Roig
© Sara Roig

By sharing the client's concerns towards sustainable buildings, and being thrilled with the nostalgia with which they told us of family experiences lived in this plot, we had a very clear strategy: We had to build an energy-efficient building and enhance those elements which, together with the clients, we identified as romantic, family heritage (earth trail, stone table protected by a mature oak tree, views, and connection to the north plot).

© Sara Roig
© Sara Roig

The project is organized into four independent modules, connected by a roof that acts as the interstitial element of the project. This connection allows us to visually frame each of the four milestones identified as sentimental heritage.

© Sara Roig
© Sara Roig

From a climate study of the site based on the filter of official data from the Bureau of Meteorology of Catalonia, Meteocat, we obtain results that set the passive energy strategies to follow, to reduce energy expense. With these strategies (cross ventilation, sun protection overhangs between equinoxes, use of the thermal mass of the slab...) we got to significantly increase user comfort.

Plan
Plan

View the complete gallery

About this office
Cite: "La Floresta House / Alventosa Morell Arquitectes " [Casa La Floresta / Alventosa Morell Arquitectes ] 29 Aug 2013. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/421743/la-floresta-house-alventosa-morell-arquitectes/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.