the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cemetery
  4. Spain
  5. Iñigo Esparza Arquitecto
  6. 2012
  7. Cementerio ASIAIN / Iñigo Esparza Arquitecto

Cementerio ASIAIN / Iñigo Esparza Arquitecto

  • 01:00 - 28 August, 2013
Cementerio ASIAIN / Iñigo Esparza Arquitecto
Cementerio ASIAIN / Iñigo Esparza Arquitecto, © Berta Buzunariz
© Berta Buzunariz

© Berta Buzunariz © Berta Buzunariz © Berta Buzunariz © Berta Buzunariz + 22

  • Architect Office

  • Location

    Mercaderes Kalea, 36, 31171 Asiáin, Navarre, Spain
  • Architect

    Iñigo Esparza
  • Collaborators

    Jesús Corera Gutierrez, Proinalsa Proyectos de Ingeniería
  • Builder

    Espacios Habitables Sagardoy Hnos, S.L.
  • Area

    157.59 sqm
  • Year

    2012
  • Photography

    Berta Buzunariz
© Berta Buzunariz
© Berta Buzunariz

Text description provided by the architects. The Town council of Asiain, a small community located in the municipality of Olza, proposed a simple program when decided to build an extension for the old cemetery. An open air area containing the burial niches and a side construction with the autopsy room and a storage unit.

© Berta Buzunariz
© Berta Buzunariz

The limited dimensions of the cemetery and the inexistence of a covered space to provide shade and shelter from the harshness of weather, encouraged to transform the new access into a small pavilion. A prismatic volume, link between the old and the new area, not only used as a roofed platform but also as a module containing the indoor program.

© Berta Buzunariz
© Berta Buzunariz

This new element is made of concrete that, aside from functioning as a building element, provides a sober finish to the surfaces. The main fachades has been conceived as a free-flowing latticework built with rectangular steel hollow sections prime and painted. The access is through a large door constructed with the same metallic elements. The autopsy room and the storage room are bounded with light sandwich panels in a soft grey colour.

© Berta Buzunariz
© Berta Buzunariz

Reducing the existing wall between the old cemetery and the new extention to 1,50 meters allowed a visual and even a physical connection at the end of the plot. The intervention finalizes with gravel paths and the relocation in the access module of an old renaissance baptismal font.

Plan
Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Cementerio ASIAIN / Iñigo Esparza Arquitecto" [Cementerio ASIAIN / Iñigo Esparza Arquitecto] 28 Aug 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/420879/cementerio-asiain-inigo-esparza-arquitecto/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.