the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Max Pritchard Architect
  6. 2012
  7. Barossa House / Max Pritchard Architect

Barossa House / Max Pritchard Architect

  • 01:00 - 23 August, 2013
Barossa House / Max Pritchard Architect
Barossa House / Max Pritchard Architect, © Sam Noonan
© Sam Noonan

© Sam Noonan © Sam Noonan © Sam Noonan © Sam Noonan + 11

© Sam Noonan
© Sam Noonan

Text description provided by the architects. Nestled into a hilltop the Barossa House offers panoramic views over the famous South Australian Wine Region.

© Sam Noonan
© Sam Noonan

The house follows the slope of the land with five level changes along it’s length, a continuous timber ramp links the different levels. Tapered eaves and earth berming around the eastern and southern walls accentuate its sleek linear form in the landscape. Courtyards are formed on both sides of the house to provide sheltered outdoor spaces depending on wind direction.

© Sam Noonan
© Sam Noonan

The main house frame is sustainably grown timber, clad externally with fibre cement. Locally sourced stone is used for the fireplace and entry wall. Steel roofing was site rolled directly on to the roof allowing continuous sheets that fall to a generous gutter and a prominent custom stainless steel rainhead.

© Sam Noonan
© Sam Noonan

A restrained pallet of anodised aluminium, white paint and timber has been used throughout the house. This contrasts with a black textured finish to the cabinetwork and the dark polished aggregate of the concrete floor.

There are several active and passive environmental solutions at work in the house. The linear form of the house and allows every room to face north. This allows winter sun to heat the house with generous eaves providing summer shade. The concrete floor and berming along the southern and eastern walls provide thermal mass to counter temperature extremes. An efficient hydronic under floor heating system supplements the heating in winter. Roof mounted photovoltaic cells provide power to the house. Rainwater is collected from the roof for use in the house and around the property.

Floor Plan
Floor Plan

View the complete gallery

About this office
Cite: "Barossa House / Max Pritchard Architect" 23 Aug 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/418752/barossa-house-max-pritchard-architect/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.