the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Healthcare Center
  4. Spain
  5. Iñigo Esparza Arquitecto
  6. 2010
  7. Medical Centre Cortes / Iñigo Esparza Arquitecto

Medical Centre Cortes / Iñigo Esparza Arquitecto

  • 01:00 - 19 August, 2013
Medical Centre Cortes / Iñigo Esparza Arquitecto
Medical Centre Cortes / Iñigo Esparza Arquitecto, © Berta Buzunariz
© Berta Buzunariz

© Berta Buzunariz © Berta Buzunariz © Berta Buzunariz © Berta Buzunariz + 25

  • Architect Office

  • Location

    Navarre, Spain
  • Authors

    Iñigo Esparza Andrés, M. Asun Osés Alonso
  • Director

    Iñigo Esparza Andrés
  • Area

    569.2 sqm
  • Year

    2010
  • Photography

    Berta Buzunariz
  • Collaborators

    Alejandra Gómez Martínez, Jesús Corera Gutiérrez, Mikel Cañadas Tanco, Ingeniería Fitero
  • Builder

    ARIAN, S.A.
  • More Specs Less Specs
© Berta Buzunariz
© Berta Buzunariz

Text description provided by the architects. The medical centre is constructed in a trapezoid-shaped plot and has an extension of 3.300 square meters. The intervention proposed to locate the building next to the west limit of the site forming a large outdoor area in front of it. In this way, this open space was transform in 2.400 square meters of public park. The building, compound of two different pieces, is a one-storey construction which contribute to accesibility and funcionality.

© Berta Buzunariz
© Berta Buzunariz

The principal element stretches lengthways (55 meters) configuring the main facade towards the park, giving access and containing the public spaces. The waiting area opens to the exterior with a large glass surface that permits views to the green area whereas the consulting rooms are located at the back of the centre protected from direct view and facing the backyard. This volume rises gently over the terrain asserting the lightness of the enclosure which is constructed with wavy micro perforated steel sheets. Conceived as a second skin to protect from weather aggressions, this steel layer also provides privacy where it is required.

© Berta Buzunariz
© Berta Buzunariz

Attached to the main construction, a secondary compact volume appears enclosing the private program: administration area, services and installations with direct connection to the consulting area. This solid element rests on the ground and reinforce its monolitical presence with a dark stone facade.

© Berta Buzunariz
© Berta Buzunariz

The remaining site is divided in two different spaces. Located in the most elevated part, a large paved square with a children playground conforms the access to the medical centre. The park takes in the slope part of the terrain creating a sustainable garden that uses the minimum amount of water and native species.

Site Plan
Site Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Medical Centre Cortes / Iñigo Esparza Arquitecto" [Consultorio Médico Cortes / Iñigo Esparza Arquitecto] 19 Aug 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/417154/medical-centre-cortes-inigo-esparza-arquitecto/> ISSN 0719-8884