the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. The Netherlands
  5. Grosfeld van der Velde Architecten
  6. 2012
  7. House L / Grosfeld van der Velde Architecten

House L / Grosfeld van der Velde Architecten

  • 01:00 - 19 August, 2013
House L / Grosfeld van der Velde Architecten
House L / Grosfeld van der Velde Architecten , © Marcel Briaire
© Marcel Briaire

©  Rene de Wit © Marcel Briaire © Marcel Briaire © Marcel Briaire + 12

© Marcel Briaire
© Marcel Briaire

Text description provided by the architects. The existing landscape, the orientation to the rural surroundings and the planning conditions were the deciding factors in the siting of the dwelling at the rear of the plot. The ground floor was raised with respect to the current ground level, with large glass surfaces positioned to look out over the rural landscape and terraces running the length of the building with an unbroken roof surface on corbelling, all of which allow the outer space to be experienced to the full. At the same time, the large roof projections are designed to prevent too much light entering.

©  Rene de Wit
© Rene de Wit

The ground floor may be described as a single, open space where the massive volumes and the project-oriented design of the interior provide a further connection with the outside. It accommodates the primary living functions, with all rooms flowing seamlessly into one another. The annexe accommodates a number of ancillary functions, with the outdoor swimming pool housed in an extension. Both volumes are connected underground by a basement level in which the bedrooms and bathrooms are situated. Here too, the landscaping of the grounds and the large glass windows allow for outstanding views over the surrounding landscape. The office and playroom are sited in a separate basement area under the living space.

© Marcel Briaire
© Marcel Briaire

Vertical Western Red Cedar boarding was chosen for the façade cladding, and the roof has a moss-sedum roof covering. The restrained detailing combined with the shape and the materials chosen give House L an ultra-modern appearance, but one that is entirely at home in its rural surroundings.

Floor Plan
Floor Plan

View the complete gallery

About this office
Cite: "House L / Grosfeld van der Velde Architecten " 19 Aug 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/416954/house-l-grosfeld-van-der-velde-architecten/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.