We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Dalmarnock Station / ATKINS

Dalmarnock Station / ATKINS

© Andrew Lee© Andrew Lee© Andrew Lee© Andrew Lee+ 22

  • Architects: ATKINS
  • Area Area of this architecture project Area:  600 Area:  600
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2013 Year:  2013
  • Photographs Photographs:  Andrew Lee  
© Andrew Lee
© Andrew Lee

Text description provided by the architects. In the summer of 1896, three new railway stations at Glasgow Green, Bridgeton Cross and Dalmarnock were constructed by the Glasgow Central Railway Company (later to become the Caledonian Railway Company). Dalmarnock station (originally formed as Bridgeton Station) became part of a route connecting Maryhill, in the North West, to Newton in the South East of central Scotland.

© Andrew Lee
© Andrew Lee

Dalmarnock Station has been re-invented to better serve the Commonwealth Games district in 2014 and form part of Clyde Gateway’s ongoing, long term transformation of Glasgow’s east end. A new public entrance and ticket hall lead to 2 new stairways and an enhanced platform experience. The client team include Network Rail, Glasgow City Council, Strathclyde Passenger Transport and Clyde Gateway with First Scotrail as train operator.

© Andrew Lee
© Andrew Lee

Our challenge has been to enhance the travelling experience within a new station that contributes positively to the wider architectural heritage of Dalmarnock. The design philosophy is intended to raise the passenger experience along with the overall quality of place making.  We have made a deliberate effort to design a dynamic sequence of spaces that inform and direct passengers through the station in a simple, elegant manner. Transitions between high and low spaces form an identifiable route through the building from platform to street.

© Andrew Lee
© Andrew Lee

Internally, materials are an honest expression of galvanized steel and acid etched concrete in large format panels that describe the descent from street level to the platforms. The stair and passageway construction has a monolithic presence as do the tall concrete structural columns containing lighting and communications fixtures.

© Andrew Lee
© Andrew Lee

Externally a single skin of translucent, cast glass is used as a seamless surface, presenting a greater sense of scale to the outside world while striking considered relationships with the homogenous sandstone and brickwork of the original stations’ infrastructure.  The outside skin maximises natural daylight within the interior and transforms at night to become an illuminated backdrop to Dalmarnock Road.

The parallel rail line geometries set out by the structure and facades are reinforced within the roofscape as a series of narrow folded planes capturing the stations built elements on both sides of the line in a form more able to communicate to the city.

© Andrew Lee
© Andrew Lee

The roofscape is therefore conceived as a designed set of peaks and valleys that reinforce the themes of the station interior. High fold lines suggest entrances and interfaces with the outside world whereas low fold lines suggest the internal worlds’ connection to the railway. Designed to be ‘cut’ from a larger template, the roofscape is seen as a quiet memory of grander station architecture whilst being appropriate to the scale and form of Dalmarnock Station.

West Elevation
West Elevation

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Dalmarnock, Glasgow, Glasgow City G40, United Kingdom

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Dalmarnock Station / ATKINS" 19 Aug 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/416915/dalmarnock-station-atkins> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.