the world's most visited architecture website

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects


Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.


Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »


All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.


Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Wolveridge Architects
  6. 2011
  7. Douglas Street / Wolveridge Architects

Douglas Street / Wolveridge Architects

  • 01:00 - 19 August, 2013
Douglas Street / Wolveridge Architects
Douglas Street / Wolveridge Architects, © Ben Hosking
© Ben Hosking

© Ben Hosking © Ben Hosking © Ben Hosking © Ben Hosking + 14

  • Architects

  • Location

    Toorak, Australia
  • Practice Team

    Jerry Wolveridge, Tjeerd van der Vliet, Sina Petzold
  • Builder and Construction Manager

    Smart and Cain
  • Structural/Civil Engineer

    Coulthard Shim
  • Building Surveyor

    Nepean Building Permits
  • Project Year

  • Photographs

© Ben Hosking
© Ben Hosking

Text description provided by the architects. This addition to a heristage listed Victorian dwelling in South Yarra is providing a rumpus area with deck and a private study for a family of four. The design is a simple contemporary form placed above an older extension on the ground floor, opening up to the north. Connecting with the character of the existing building the form was clad in traditional slate roofing shingles and dark timber, which also blends with the surrounding trees.

© Ben Hosking
© Ben Hosking

The Rumpus area is divided from the hallway by a storage unit including the TV and opens up onto a generous deck, overlooking the pool and garden on the lower level. Connecting the existing building with the extension, the hallway also provides a more private space for the study behind the rumpus area. To keep the existing structure in its most original state, the extension wraps around an existing and decorative chimney, therefore integrating even more with the old building.

Cite: "Douglas Street / Wolveridge Architects" 19 Aug 2013. ArchDaily. Accessed . <> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments