the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Commercial Architecture
  4. Mexico
  5. Laboratorios Vaquero
  6. 2012
  7. 125 / Laboratorios Vaquero

125 / Laboratorios Vaquero

  • 01:00 - 5 August, 2013
  • Translated by Lorena Quintana
125 / Laboratorios Vaquero
125 / Laboratorios Vaquero, © Estudio Alejandro Cartagena
© Estudio Alejandro Cartagena

© Estudio Alejandro Cartagena © Estudio Alejandro Cartagena © Estudio Alejandro Cartagena © Estudio Alejandro Cartagena + 18

  • Architects

  • Location

    Monterrey, México
  • Project Team

    David Benitez Martínez, Jorge Hernandez Gómez, Cynthia Gutiérrez
  • Project Management

    VeritecPro
  • Project Area

    1400.0 m2
  • Project Year

    2012
  • Photography

Text description provided by the architects. In San Pedro, Garza García, commercial buildings are sprouting from the ground like grass land, mainly on the commercial corridor Calzada del Valle. This avenue consists of 2 streets of 3 lanes and a median 40 meters wide with trees. There is a line of trees that marks the street from the buildings and provides an interesting scenario to work on.

© Estudio Alejandro Cartagena
© Estudio Alejandro Cartagena

The lot is located on the north sidewalk of this avenue that turns to the eastern Sierra Madre, and given the original characteristic of the avenue as a residential zone, one of the biggest challenges was to deal with a small lot. This limited the development of parking on two levels and on these, three levels of commercial area that unfold displaying seven individual containers that identify each separate element.

Isometric view
Isometric view

This idea was developed from the two speeds with which the building can be experienced, one is vehicular with short attention spans, and the other is pedestrian, from where the building can be more slowly appreciated from the median.

Main Facade
Main Facade

The arrangement of the areas is read as three storefronts, this results by eliminating the halls at the end of each level to expand the profitable area. At the end of the halls is the staircase, supported by a concrete wall that delimits the building and contextualizes the space relative to the avenue.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "125 / Laboratorios Vaquero" [125 / Laboratorios Vaquero] 05 Aug 2013. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/410620/125-laboratorios-vaquero/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments