the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Indonesia
  5. Studio TonTon
  6. 2012
  7. Light+Light House / Studio TonTon

Light+Light House / Studio TonTon

  • 01:00 - 5 August, 2013
Light+Light House / Studio TonTon
Light+Light House / Studio TonTon, Courtesy of Studio TonTon
Courtesy of Studio TonTon

Courtesy of Studio TonTon Courtesy of Studio TonTon Courtesy of Studio TonTon Courtesy of Studio TonTon + 33

  • Architects

  • Location

    Jati Padang, Indonesia
  • Design Team

    Ivan Susanto, Azhar Efendi
  • Project Architects

    Antony Liu, Ferry Ridwan
  • Area

    960.0 sqm
  • Project Year

    2012
  • Owner

    PT. Casa Jati Padang
  • Landscape

    Puri Gajah Nursery and Landscape
  • Contractor

    PT. Griya Kreasi
  • Structure

    PT. Hersub Konsultan Struktur
  • M&E

    PT. Makesthi Enggal Engineering
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Studio TonTon
Courtesy of Studio TonTon

Text description provided by the architects. L+L house is a housing project, located in Tanah Teduh compleks. Tanah Teduh is a colaboration project with 8 Indonesian Architect to design 20 houses on 2Ha site and Studio TonTon design one of the houses. The main concept is to keep and response the existing site condition.

Courtesy of Studio TonTon
Courtesy of Studio TonTon

Light+Light house, a house which light and full of light. With a concept to create a light and open house, louvre and glass create a light ambience that blend indoor and outdoor space, bring the nature inside the building and blend it into one.

Courtesy of Studio TonTon
Courtesy of Studio TonTon

Sunlight penetrate through the gap to the wood louvre, spreading inside the space, create a dramatic shadow effect. Two existing and productive tree (rambutan and guava tree) still maintained, penetrate and stood in the middle of working room and living room. The architecture caving in, as an action to respect the existing site condition.

Courtesy of Studio TonTon
Courtesy of Studio TonTon

Access to the main entrance is directed through the side of the building, with a walking proccess above a grill bridge which flying above the pond. The space experient is build from walking in a 2.5 meter width coridor and follows by a 2-storey-height bangkirai wood louvre.

Courtesy of Studio TonTon
Courtesy of Studio TonTon

The building mass divide into 2 parts, according to the room function grouping, create a 2-storey-height gap that allows sunlight and natural wind penetrate into the building and reduce heat. A pond, act as a water element with natural concept (river and natural river stone), lying in the middle of 2 building mass. The pond create natural ambience inside. The pond reflect the natural light that falls through wood louvre, create reflective light effect on exposed concrete wall. The presence of exposed concrete wall inside the coridor act as a comparator and strenghten the lightness of wood louvre on the other side.

Courtesy of Studio TonTon
Courtesy of Studio TonTon

Louvre also used as the bathroom wall to create outdoor ambience in the bathroom. Guava tree which stood in the middle bathroom area become an unique natural element. Privacy of the bathroom maintain with an additional milky acrylic which overlap between wood louvre.

Courtesy of Studio TonTon
Courtesy of Studio TonTon

Privacy for the building was created with a plant layer on the fasade. This element can keep the privacy, but it don't blocking the view from inside to outside. The decision to used a plant layer also show an interaction the building with its surroundings.

Floor Plan
Floor Plan

View the complete gallery

About this office
Studio TonTon
Office
Cite: "Light+Light House / Studio TonTon" 05 Aug 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/410252/light-light-house-antony-liu-ferry-ridwan-studio-tonton/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments