the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Research
  4. Ecuador
  5. Bof Architekten
  6. 2013
  7. Indian Research Base / Bof Architekten

Indian Research Base / Bof Architekten

  • 01:00 - 29 July, 2013
Indian Research Base / Bof Architekten
Courtesy of Bof Architekten
Courtesy of Bof Architekten
  • Architects

  • Location

    Antarctica
  • Consultants

    IMS Ingenieurgesellschaft mbH, Hamburg
m+p consult, Braunschweig
  • Area

    2500.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Photographs

© NCAOR Courtesy of Bof Architekten Courtesy of Bof Architekten Courtesy of Bof Architekten + 26

© NCAOR
© NCAOR

Text description provided by the architects. The team of plan­ners in­clu­ding Bof Ar­chi­tects (Ham­burg), IMS In­ge­nieur­ge­sell­schaft (Ham­burg) and m+p con­sul­ting (Bruns­wick) was able to win an open com­pe­ti­ti­on for the new con­struc­tion of the In­di­an po­lar sta­ti­on in the Antarc­tic in De­cem­ber 2006. The con­tract was awar­ded by the Na­tio­nal Cen­ter for Antarc­tic and Oce­an Re­se­arch (NCAOR) and plan­ning com­men­ced in spring of 2009.

Courtesy of Bof Architekten
Courtesy of Bof Architekten

The plan­ning was con­duc­ted pri­ma­rily in Ham­burg and the co­or­di­na­ting mee­tings with the cli­ent were con­duc­ted eve­ry two months with the cli­ent in Goa, In­dia. Du­ring the win­ter of 2010/2011 the in­fra­struc­tu­ral mea­su­res for the site were exe­cu­ted in­clu­ding the he­li­pad, the pipe­lines and the ke­ro­se­ne tanks etc. The ac­tu­al po­lar sta­ti­on struc­tu­re was as­sem­bled du­ring the win­ter of 2011/2012.

© NCAOR
© NCAOR

The lo­ca­ti­on of the sta­ti­on is on a pen­in­su­la in the Lars­mann Hills re­gi­on in the nort­heast sec­tion of the Antarc­tic. The ex­tre­me cli­ma­te con­di­ti­ons and the li­mi­ted me­ans of trans­por­ta­ti­on re­qui­red a spe­cial ar­chi­tec­tu­ral so­lu­ti­on in re­gards to the exi­sting cir­cum­stan­ces. Cen­tral as­pects in re­gards to the pro­ject in­clu­de the fol­lo­wing: re­dun­dan­cy, su­stainabi­li­ty and mo­bi­li­ty.

Section
Section

Due to the re­stric­ted ac­ces­si­bi­li­ty to the re­gi­on and con­si­de­ring the sti­pu­la­tions of the Antarc­tic Trea­ty, the sta­ti­on must be com­ple­te­ly self-suf­fi­ci­ent and con­struc­ted in a man­ner that al­lows for a com­ple­te di­sas­sem­bly.

Indian Research Base / Bof Architekten, Courtesy of Bof Architekten
Courtesy of Bof Architekten

The buil­ding is out­fit­ted with a self-suf­fi­ci­ent sour­ce of energy, hea­ting and coo­ling sy­stems and its own fresh wa­ter treat­ment sy­stem. The com­bined heat and po­wer unit pro­vi­des the energy for the sta­ti­on. The re­si­du­al heat re­sul­ting from the pro­duc­tion of electri­ci­ty is more than suf­fi­ci­ent to heat the en­ti­re sta­ti­on. The CHP unit and all other ele­ments of the con­struc­tion re­qui­red for li­ving pur­po­ses are con­cei­ved in such a man­ner, that in the event an ele­ment should mal­func­tion, a sub­sti­tu­te ele­ment is available on site.

The buil­ding con­sists of 134 stan­dard ship­ping con­tai­ners that not only de­fi­ne the in­di­vi­du­al spa­ces, but which also ac­count for the struc­tu­ral sy­stem. The high de­gree of mo­bi­li­ty and fle­xi­bi­li­ty as­so­cia­ted with such con­tai­ners pro­vi­des for an op­ti­mal me­ans of trans­port and ex­tre­me­ly short as­sem­bly pe­ri­ods. The func­ti­ons of the buil­ding are cle­arly struc­tu­red and or­ga­nized. A to­tal of 24 sin­gle and doub­le rooms are lo­ca­ted on the se­cond flo­or as is a kit­chen and di­ning room, a libra­ry, a fit­ness room, an OP room, as well as the of­fi­ces and a lounge. The lo­wer level hou­ses the la­bo­ra­to­ries and the sto­ra­ge spa­ces, the tech­ni­cal spa­ces,  the CHP unit as well as the ga­ra­ge which in­clu­des a work­shop. The third level hou­ses the air con­di­tio­ning sy­stem as well as the ter­ra­ce which can be used for di­ver­se sci­en­ti­fic ex­pe­ri­ments.

Courtesy of Bof Architekten
Courtesy of Bof Architekten

Due to the ex­tre­me con­di­ti­ons in the Antarc­tic, the ex­tre­me­ly low tem­pe­ra­tu­res and the po­wer­ful winds, the con­tai­ners have been clad with an in­su­la­ted, ae­ro­dy­na­mic skin con­si­sting of me­tal pa­nels. The form of the fa­ca­de was te­sted in a wind ca­nal and was op­ti­mi­zed for this pur­po­se. The pri­ma­ry goal was to mi­ni­mi­ze the build up of snowd­rifts around the buil­ding to eli­mi­na­te the chan­ces of being sno­wed in. Ad­di­tio­nal­ly the ef­fects of wind loads on the fa­ca­de had to be re­du­ced to a mi­ni­mum. The ends of the sta­tions are ge­ne­rously gla­zed and of­fer pan­ora­mic views of the ice and the sea from the di­ning room and the lounge.

Courtesy of Bof Architekten
Courtesy of Bof Architekten

The in­te­ri­or of the sta­ti­on is cha­rac­te­ri­zed by wood, di­ver­se co­lors and amp­le day­light, all of which ac­count for a com­for­ta­ble work­place and a high qua­li­ty so­journ.

Courtesy of Bof Architekten
Courtesy of Bof Architekten

Du­ring the sum­mer months the sta­ti­on can house ap­pro­xi­mate­ly 47 re­se­ar­chers and sci­en­tists and ap­pro­xi­mate­ly 24 mem­bers du­ring the win­ter.

Diagram
Diagram

The sta­ti­on, in­clu­ding a mock-up, was pre­fabri­ca­ted in Duis­burg du­ring the sum­mer of 2011. Sub­se­quently the in­di­vi­du­al ele­ments were ship­ped by way of Ant­werp and Cape Town to the Antarc­tic for as­sem­bly pur­po­ses.

Floor Plan
Floor Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Bof Architekten
Office
Cite: "Indian Research Base / Bof Architekten" 29 Jul 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/404279/indian-research-base-bof-architekten/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments