the world's most visited architecture website

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects


Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.


Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »


All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.


Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Healthcare Center
  4. Spain
  5. díaz|rojo arquitectos
  6. 2009
  7. La Corredoria Health Center / díaz|rojo arquitectos

La Corredoria Health Center / díaz|rojo arquitectos

  • 01:00 - 20 July, 2013
  • Translated by Lorena Quintana
La Corredoria Health Center / díaz|rojo arquitectos
© Kike Llamas
© Kike Llamas
  • Architects

    díaz|rojo arquitectos (Rafael Rojo Sempau, Esteban Díaz Amunarriz)
  • Location

    Calle Alfredo Blanco, Oviedo, Asturias, Spain
  • Technical Architects

    Manuel Martínez Manso
  • Project Area

    8785.95 m2
  • Project Year

  • Photography

    Kike Llamas, Courtesy of díaz|rojo arquitectos

© Cortesía de díaz|rojo arquitectos © Kike Llamas © Kike Llamas © Kike Llamas + 19

  • Collaborators

     Oscar Bailly-Baillière Gutiérrez, arquitecto; Martin Uffe Fokken, arquitecto; Juan Luis Rodríguez Prieto, arquitecto PFC; Pentia estructuras, S.A.
  • Clients

     Consejería de Salud y Servicios Sanitarios, Gobierno del Principado de Asturias
  • Construction

  • Budget

    7.952.808,28 € ( tax included)
  • Materials

    Brick, Glass mosaics
© Kike Llamas
© Kike Llamas

Text description provided by the architects. The health center in La Corredoria is a new building whose program demanded up to four separate functional areas, from Emergency Room to psychiatric ward, through the typical outpatient program. The center is located in a suburban setting, with little references except for the rounded hill which was to replace the building, the slightly curved layout of all streets in the neighborhood of La Corredoria, and the far views of Mount Naranco, as a gently curved silhouette.

Site Plan
Site Plan

The first decision is to give a single response to both requirements: to hold on to the site, and to create a united response from the entire program to the immediate surroundings, which would give character to the building, and therefore, to the urban space generated around it.

© Kike Llamas
© Kike Llamas

We analyze the program of the different areas and we separate the uses that are considered permanent from the spaces subject to change in the future. Circulation, service cores, waiting areas, etc., are part of the first group of consolidated spaces, whereas all the care and administrative units such as consultations, treatment rooms, offices and even internment rooms fall under the second category.

Program Diagram
Program Diagram

The first group consists of both small areas as well as wide open spaces. Therefore, and due to the unlikely need for change, we consider that these spaces can adapt into irregular geometries.

On the contrary, the administrative and health care spaces, of medium size, need versatility and regularity for their functionality.

© Kike Llamas
© Kike Llamas

Therefore, the building has two facades facing the two large groups of rooms described. The curved facade responds to irregular alignments of the plot, it forms the image of the building, and includes all the spaces we consider permanent. It refers to the immediate surroundings of curved neighborhood streets, and to the farther landscape of hills of central Asturias. The opposite facade, on the more regular boundary of the plot, houses the entire program that requires versatility.

© Kike Llamas
© Kike Llamas

Between both parts of the program, the large distribution space – in plan and in section – links the spaces and introduces light from all the courtyards.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "La Corredoria Health Center / díaz|rojo arquitectos" [Centro de Salud de la Corredoria / díaz|rojo arquitectos] 20 Jul 2013. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Kike Llamas

Corredoria健康中心 / díaz|rojo arquitectos