the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Sports Field
  4. Spain
  5. Sulkin Marchissio SCP
  6. 2010
  7. Sports Valldaura / Sulkin Marchissio SCP

Sports Valldaura / Sulkin Marchissio SCP

  • 01:00 - 20 July, 2013
Sports Valldaura / Sulkin Marchissio SCP
Sports Valldaura   / Sulkin Marchissio SCP, Courtesy of Sulkin Marchissio SCP
Courtesy of Sulkin Marchissio SCP

Courtesy of Sulkin Marchissio SCP Courtesy of Sulkin Marchissio SCP Courtesy of Sulkin Marchissio SCP Courtesy of Sulkin Marchissio SCP + 11

  • Architects

  • Location

    Pavelló Municipal Valldaura, Carrer de Baltasar Gracián, 9 - 15, 08016 Barcelona, Barcelona, Spain
  • Project Architects

    Néstor Sulkin, Walter Marchissio
  • Year

    2010
  • Photography

    Cortesia de Sulkin Marchissio SCP
Courtesy of Sulkin Marchissio SCP
Courtesy of Sulkin Marchissio SCP

Text description provided by the architects. The project is the rehabilitation of a crowded public building dedicated to the sport. The actions required in the bases of the contest for the rehabilitation of the building can be summarized into three types: functional, constructive and facilities. From the reading of the intervention parameters, and with a much defined budget, we dump our intervention: firstly improve and renovate facilities and equipment locker / services, and secondly, update the inside the sports centre, work done in the '60s, within a depressed area of the City. The sequence of the conception of the project, executed from inside of the pavilion to the outside, through the development of facilities, vertical cores and from there finally access to the site.

Courtesy of Sulkin Marchissio SCP
Courtesy of Sulkin Marchissio SCP

Thus a first contact with the materialization of the custom determined as a fundamental fact to get a totalizing view of the work from the income, and this is enhanced by the renewal of the track multidisciplinary downstairs, fences protecting athletes performed with metal frames and a kind of woven pine autoclaved copper baths. The difference in level of the track with respect to the sidewalk and access to the complex is 3 metres. This difference allows us to situate under the bleachers with capacity for 300 seats the changing room equipment, services, equipment rooms, administration, and a deposit of sporting fixture. The sports, of about 1700 m2, consisting of a structure of metallic profiles also holding metal cover. It also has two stairs to the stands.

Courtesy of Sulkin Marchissio SCP
Courtesy of Sulkin Marchissio SCP

1 - The building, rectangular in shape, has three hits for the entry and egress of the sports, one of them integrated to the Harry Walker Square has income characteristics of the athletes, which will be modify in order to integrate it to the urban space of the square.
2 - New services tailored to the public on the ground stands next to the main staircase in order to achieve independence between the public and the sports facility.
3 - Replacement of existing stairs to adequate them to the current regulations: toppling the two vertical communication cores of the current sports to project two new stairs that accomplish the accessibility standards and the CTE, while suited to the new changes of the functional project.
4 - Protection to the access to the changing rooms and the sports management: the existing guardrail track is demolished to build a new partition formed by vertical wooden slats to protect potential impacts of sports activities between the track and costumes.
5 - New warehouse under the access gateway: With the same criteria used for the changing separation bulkhead with fixed and sliding modules running a virtual lock to have a new store directly linked to the sports.

Courtesy of Sulkin Marchissio SCP
Courtesy of Sulkin Marchissio SCP

Generation of new spaces on the ground floor: leaving intact the distribution of the locker room, has been a redistribution of the spaces in the Gaza aimed at the changing rooms and administration. This has allowed to include two bathrooms for sports users, a meeting room, an office and a machine room. New installation of solar panels on deck.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Sulkin Marchissio SCP
Office
Cite: "Sports Valldaura / Sulkin Marchissio SCP" [Polideportivo Valldaura / Sulkin Marchissio SCP] 20 Jul 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/402781/sports-valldaura-sulkin-marchissio-scp/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.